Всеки четвърти iPhone може да се произвежда в Индия до 2025 г.

Всеки четвърти iPhone може да се произвежда в Индия до 2025 г.

Всеки четвърти iPhone може да се произвежда в Индия до 2025 г.

Технологичният гигант Apple Inc може да произвежда един от всеки четири смартфона iPhone в Индия до 2025 г., заявиха на J.P.Morgan, цитирани от Ройтерс.

Според тях това може да стане факт, тъй като компанията на Тим Кук премества част от производството далеч от Китай на фона на нарастващото геополитическо напрежение между Пекин и Вашингтон и строгите ограничителни мерки срещу разпространението на COVID-19 в страната.

От на J.P.Morgan очакват Apple да премести около 5% от производството на iPhone 14 в Индия към края на 2022 г. Индия е вторият най-голям пазар на смартфони в света след Китай.

Освен това се очаква около 25% от всички продукти на Apple, включително Mac, iPad, Apple Watch и AirPods, да бъдат произвеждани извън Китай до 2025 г. В момента делът на продуктите на Apple, произвеждани извън Китай, е 5%.

Базираната в Купертино, Калифорния компания залага много на Индия, след като започна да сглобява iPhone в страната през 2017 г. чрез партньорството си с Wistron, а по-късно и с Foxconn. Този ход съвпада с усилията на индийското правителство за насърчаване на местното производство.

Пандемията попречи на плановете на бизнеса за преместване на веригата за доставки, но с облекчаването на ограниченията повече компании, включително Apple, ускоряват отново тези усилия.

„Тайванските доставчици като Hon Hai и Pegatron играят ключова роля в преместването в Индия. В средносрочен до дългосрочен план ние също очакваме Apple да квалифицира местните доставчици за производство в Индия“, коментира анализаторите на J.P.Morgan.

По-рано този месец Блумбърг съобщи, че индийският конгломерат Tata Group преговаря с Wistron за създаване на съвместно предприятие за сглобяване на iPhone в страната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ