WWDC 2024: Всичко с марката Apple става по-умно

WWDC 2024: Всичко с марката Apple става по-умно

WWDC 2024: Всичко с марката Apple става по-умно

На откриващата презентация на тазгодишната Световната конференция на разработчиците на Apple беше представена голяма част от това, което потребителите могат да очакват по-късно тази година, когато всички основни актуализации на софтуера ще бъдат пуснати за поддържаните устройства през есента. Събитието закономерно се очакваше с огромен интерес, защото потребители и анализатори искаха да чуят отговора на гиганта в задочната надпревара на големите технологични имена при внедряването на изкуствен интелект във все по-голям набор от продукти и услуги. Големите промени, които ще настъпят в iOS 18, macOS Sequoia и watchOS 11, включват поддръжка на RCS стандарта за съобщения, ново приложение за пароли, обновено приложение за калкулатор за iPhone и iPad и множество интеграции на изкуствен интелект благодарение на новата система „Apple Intelligence“.

Ако сте част от екосистемата на Apple или просто искате да научите най-новите анонси за крайни потребители, които гигантът направи, ето обобщение на всичко, обявено на WWDC 2024.

Apple Intelligence

Apple разкри плановете си за внедряване на изкуствен интелект в операционните си системи до края на тази година. Наречена „Apple Intelligence“, тази нова генеративна система за изкуствен интелект ще се появи в iOS и iPad 18 и macOS Sequoia под формата на (според Apple) практични инструменти, които повечето хора могат да използват редовно. Тези функции включват нови инструменти за писане, които могат да ви помогнат да пренаписвате, коригирате и обобщавате неща като имейли и други съобщения, създаване на оригинални емотикони и изображения и др. Ръка за ръка със създаването на оригинални изображения идва и новата функция, наречена Gemoji, която позволява на потребителите да създават свои собствени уникални емоджита, като въвеждат описания и изисквания като „Т-рекс, облечен в пачка (танцова пола) върху дъска за сърф“.

Сега Siri ще се сдобие с нова доза изкуствен интелект, тъй като ще се захранва отчасти от големи езикови модели. Освен да поискат от Siri да изтрие имейл или да редактира снимка, потребителите ще могат да накарат виртуалния асистент да обобщи статии и уебстраници в Safari и дори да извлече лична информация от снимка на личната ви карта, за да може да попълни онлайн формуляр вместо вас. Компанията подчерта значението на „личния контекст“ при Apple Intelligence, който ще позволи неща като използване на естествен език за търсене на снимки, които съдържат само вас и определен член на семейството.

Apple подчерта, че повечето действия на Apple Intelligence ще се извършват на устройството, за да може системата да бъде максимално ориентирана към защитата на личните данни. За заявките, които не могат да бъдат извършени локално, работата ще се изпраща в центровете за обработка на Apple. Компанията също така създаде Private Cloud Compute - функция, която се предполага, че ще използва облака за по-усъвършенствана обработка на ИИ, като същевременно ще гарантира, че данните ви остават защитени.

ChatGPT на OpenAI също е интегрирана в Apple Intelligence, което позволява на потребителите да дадат разрешение на Apple да споделя техните запитвания с ChatGPT в момента. ChatGPT ще работи и с инструментите за писане с изкуствен интелект, които ще се появят в iOS и iPadOS 18 в новата функция Compose. Интеграцията на ChatGPT с iOS 18, iPadOS 18 и macOS Sequoia ще бъде въведена по-късно тази година и очевидно Apple възнамерява да добави поддръжка за други модели на изкуствен интелект в бъдеще - което означава, че партньорството ѝ с OpenAI не е дългосрочна ексклузивна договорка.

Това са устройствата, съвместими с новата ИИ платформа:

  • iPhone с чип A17 Pro или по-нов
  • iPad с чип M1 или по-нов
  • Apple Silicon Mac с M1 или по-нова версия
  • iOS 18 и iPadOS 18

Следващата актуализация на софтуера на iPhone ще бъде предоставена на потребителите през есента и, както се очакваше, една от най-големите промени е поддръжката на Rich Communication Service или RCS стандарт. По-сигурният протокол за съобщения предлага много подобрения в сравнение с SMS, включително криптиране от край до край, по-добро споделяне на мултимедия и поддръжка на подходящи групови чатове. По-рано Apple заяви, че ще приеме поддръжката на RCS през 2024 г., за да се съобрази с разпоредбите на ЕС, така че не е изненадващо, че тя е подчертана в предстоящите функции на iOS 18. Нови в Messages ще бъдат също така възможността за „tapback“ отговор с използване на емотикони и стикери, форматиране на текста и ефекти и възможността за изпращане на съобщения чрез сателит.

Потребителите на iPhone ще имат по-голям контрол върху началните си екрани в iOS 18 благодарение на факта, че вече няма да има заключена решетъчна система. Потребителите ще могат да преместват иконите на приложенията по по-свободен начин, а освен това ще могат да променят и цветовете на иконите на приложенията, като използват избор на цвят. По отношение на дизайна и оформлението това е една от най-големите промени, които са настъпили в началния екран на iPhone от години насам, и дава на потребителите на iOS подобни функции, с които потребителите на Android разполагат от дълго време. В същия дух Control Center ще бъде актуализиран в iOS 18, за да включва повече възможности за персонализиране и ще позволи на потребителите да програмират бързи контроли от форми на приложения на трети страни в допълнение към опциите по подразбиране.

Приложението „Снимки“ получава голям редизайн в iOS 18, като се набляга на интелигентно създадени групи от снимки, които се въртят около спомени, пътувания и други големи събития. Новият дизайн изоставя старото оформление с раздели и въвежда дизайн от една страница, в който можете да разглеждате всичките си снимки поотделно или да ги разглеждате по Колекции. Потребителите ще могат също така да филтрират неща като снимки на екрани и разписки, които биха се появили в хронологичен формат, но иначе биха развалили строго подредената група от снимки от ваканции.

Няколко нови функции за поверителност се открояват в iOS 18, а именно възможността за заключване и скриване на приложения. При първата възможност потребителите могат да заключат дадено приложение, така че чувствителната информация да остане зад стена с Face-ID или Touch-ID, като по този начин не позволяват на хората, на които случайно сте подали своя iPhone, да видят тази информация. Скриването на приложение, от друга страна, прави точно това, което си мислите: скрива програмата в специална скрита папка, която другите няма да могат да видят.

Приложението "Калкулатор" получава голяма промяна в iOS 18, включително подобрени преобразувания на единици, странична лента, показваща последните дейности, и интеграция с приложението Бележки. Но това, което може да е още по-забележително, е фактът, че обновеното приложение "Калкулатор" няма да е налично само на iPhone и Mac - то ще се появи за първи път на iPad като част от актуализацията iPadOS 18. В приложението "Калкулатор" за iPadOS е вградена нова функция, наречена Math Notes, която позволява на потребителите да изписват математически уравнения с Apple Pencil и приложението ще решава много от тях незабавно.

В iPadOS 18 ще има и нова лента с раздели, която прилича на Dynamic Island в iPhone. Тази лента улеснява достъпа до основни контроли, дори когато сте в приложения, и в зависимост от това какво правите, може да се показва в горната част на екрана или като своеобразна странична лента в лявата част на дисплея. Приложението „Бележки“ получава още една нова функция, наречена Smart Script, която автоматично ще прави почерка на потребителите по-четлив и по-малко разхвърлян.

macOS Sequoia

Следващата версия ация на компютърния софтуер на Apple ще се нарича macOS Sequoia. Освен много от функциите с изкуствен интелект, които ще се появят и в iOS и iPadOS 18 като част от Apple Intelligence, следващата актуализация на macOS ще включва iPhone mirroring, който позволява на потребителите да виждат и управляват екрана на своя iPhone на екрана на Mac. Те ще могат да използват клавиатурата и тракпада си, за да взаимодействат с екрана на iPhone на лаптопа си, и дори ще могат да отварят iOS приложения директно на компютъра си.

Новото приложение "Пароли" се основава на технологията на iCloud keychain, за да запазва всички пароли и данни за вход на потребителите на различни устройства и платформи (освен за iOS и iPadOS то ще бъде налично и за Windows). Наред със стандартните пароли новото приложение може да запазва пароли, кодове за проверка и други, както и да дава възможност на потребителите да споделят по сигурен начин пароли с други лица.

Другите актуализации, които ще се появят в macOS Sequoia, включват инструмент за бързо подреждане на прозорци със съпътстващи клавишни комбинации и преки пътища от менюто, Presenter Preview, който ви позволява да видите това, което ще споделите с партньорите по разговора, преди те да го видят, и подобрения в игрите, като например подобрени възможности за пренасяне на игри за Windows в macOS с помощта на Gameporting Toolkit 2.

watchOS 11

Следващата актуализация на софтуера за Apple Watch включва две големи промени: Тренировъчно натоварване и ново приложение Vitals. Training Load в watchOS 11 по същество използва много от здравните и фитнес показателите, събрани по време на проследяването на тренировката, за да оцени нивото на усилията ви всеки път. Всяка тренировка ще получава оценка от едно (лесно) до десет (напълно натоварващо), която оценява колко усилено е работил потребителят по време на конкретната сесия.

Новото приложение Vitals ще показва на потребителите на Apple Watch как уловените от тях жизнени показатели, включително сърдечен ритъм, се сравняват с базовите измервания. Надяваме се, че това ще позволи на потребителите да разберат по-добре кога нещо може да не е наред и да е извън нормалния препоръчителен диапазон.

Приложението Activity за iPhone също получава актуализация, която ще съпътства watchOS 11, и ще позволи на потребителите да персонализират данните, които виждат на началната страница, така че да поставят най-важните за тях статистики на преден план. Cycle Tracking също ще получи актуализация, за да включи по-подробни данни за бременността, включително гестационна възраст и информация за здравните показатели на потребителя, които могат да са свързани с бременността (като колебанията на сърдечния ритъм).

visionOS 2

Досега шлемът Vision Pro на Apple се предлагаше само в САЩ. Това скоро ще се промени, тъй като компанията обяви пускането на устройството в допълнителни страни, включително Австралия, Канада, Китай, Франция, Германия, Япония, Сингапур и Обединеното кралство. Що се отнася до софтуера на джаджата, visionOS, Apple обяви, че visionOS 2 ще добави пространствени снимки, които придават дълбочина на изображенията в приложението Photos, нови жестове за управление на потребителския интерфейс и подобрено огледално отразяване на екрана на Mac с поддръжка на по-високи резолюции и размери на дисплея.

Ъпдейт за AirPods Pro

Apple спомена накратко някои софтуерни актуализации, които ще се появят в AirPods Pro, включително подобрена изолация на гласа, която трябва да помогне на слушалките да улавят по-добре гласа на потребителя в шумна среда. В AirPods Pro ще се добави и ново взаимодействие със Siri: тихото кимване с глава ще позволи на потребителите да отговорят на входящо повикване, без да казват нито дума на глас на Siri, а контрастното поклащане на главата ще откаже повикване. Тези безшумни взаимодействия ще се прилагат и за съобщения и известия, в допълнение към повикванията.

Apple обяви, че публичните бета версии на iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia, watchOS 11, tvOS 18 и софтуерната версия 18 на HomePod ще бъдат налични през юли.

Коментари

ramona6300

11 юни 2024, 19:50ч.

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена---- https://use.my/arctik

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ