Въпрос на стил

Въпрос на стил

Въпрос на стил

Ефективното лидерство днес разчита повече от всякога на това да влияе на другите – да има въздействие от неговите идеи, мнения и действия. Докато влиянието винаги е било ценно управленско умения, днес силното сътрудничество на организациите също е от съществено значение. Помислете колко често трябва да влияете на хората, с които контактувате лично, за да постигате целите си. Успехът зависи от способността ви ефективно да влияете върху вашата пряка публика и върху хората, над които нямате пряко влияние.

Замисляли ли сте се за това как да влияете на другите? Каква тактика да използвате? Ние всички сме наясно, че хората използват различни тактики за влияние, но дали знаете, че всеки от нас използва по подразбиране една и съща тактика, всеки път?

Това е тази предпочитана тактика, която определя стила ни на влияние. Анализирайки различни тактики за влияние, учените са идентифицирали до девет първични такива. В нашето търсене за по-нататъшно разбиране на лични влияещи стилове, направихме допълнителни изследвания, които да надградят нашата съществуваща база от знания. В резултат на нашето изследване, ние сме идентифицирали пет различни влияещи стилове: влияние чрез рационалност, влияние чрез преговори, вдъхновяващо, зтавърждаващо влияние и влияние чрез подкрепа.

За да разберете кой стил е вашият отговорете на следващите въпроси.

Влияние чрез рационалност: Използвате ли логика, факти и разсъждения, за да представите своите идеи, представяте ли своя опит, за да убеди другите? Смятате ли, че разчитате на вашата лична увереност, правила и власт, за да влияете на другите? 

Влияние чрез преговори: Смятате ли, че търсите компромиси и правите отстъпки, за да постигнете резултат, който отговаря на вашия интерес? Ако е необходимо бихте ли отложили въпроса за по-подходящ момент?

Вдъхновяващо влияние: Смятате ли, че насърчавате другите да приемат позицията ви чрез чувство на споделена мисия и като предлагате вълнуващи възможности? Използвате ли вдъхновяващи разкази и метафори, за да постигнете целта си?

Влияние чрез подкрепа:  Смятате ли че, разчитате на взаимност и ангажираност, на подкрепа, за да накарате хората да се съгласят с позицията ви?

Когато определите начина, по който влияете на другите, това увеличава шансовете ви за успех. Всеки стил може да бъде ефективен и неефктивен. Когато познавате различните стилове, може да изградите и различни тактики, чрез които да влияете на другите.

Крис Мюселуайт и Тами Плуфи за Haravard Business Review

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ