Защо да не защитаваме идеите си страстно?

Защо да не защитаваме идеите си страстно?

Защо да не защитаваме идеите си страстно?

Да застанеш зад една идея означава да я защитиш с убеждение и истинска страст. Това обикновено помага тя да се превърне в реален проект, но може да има обратен ефект, ако шефът ви или останалите не споделят възгледите, които пропагандирате с нея. Докато сте страстно влюбен в идеята си, събуждате инстинкта в себе си да я защитавате като малко дете. Грешка! Това ви поставя в отбранителна позиция, която обикновено се смята за по-слаба, пише Harvard Business Review.

Когато срещате критика, трябва да се изправите срещу нея, без да се защитавате. Защитните реакции отключват негативно и нападателно поведение в отсрещната страна. Добре е да защитавате идеите си, но не се палете до степен, в която да не слушате другите.

Един от основните атрибути на лидерството е да успеете да си създавате последователи. Бъдете готови да ги посрещнете, но се подгответе и за възраженията срещу думите си. Всеки път, когато предлагате идея със сигурност ще има хора, които не я разбират или просто не им харесва. Дори и да смятате проекта си за върха в кариерата ви, със сигурност трябва да може да видите и не толкова силните му страни. Това ви дава възможност да подготвите логични аргументи, с които да понесете критиките. И ги изложете спокойно. Това е начинът да оставите впечатление у другите за авторитет и убеденост, че сте прав.  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ