Ключът към продуктивността

Ключът към продуктивността

Ключът към продуктивността

Да речем, че решите да постите и наистина успеете да издържите една седмица. В края на седемте дни как ще се чувствате? Може би ще сте гладни, може би малко слаби и почти сигурно с малко по-тънка талия.

Сега нека да допуснем, че се лишите от сън в продължение на една седмица. След няколко дни ще бъдете почти напълно неспособни да функционирате. Ето защо "Амнести интернешънъл" включи в списъка си лишаването от сън като форма на изтезание.

По този повод бившият израелски министър-председател Менахем Бегин разказва в своите мемоари „Бели нощи“ опит от един затвор на КГБ:. "В главата на разпитвания затворник духът започва да се изморява до смърт, краката му са нестабилни, а той има едно желание - да спи... Всеки, който е преживял това желание знае, че дори гладът и жаждата не са сравними с него. "

Защо тогава сънят е едно от първите неща, което сме готови да жертваме, когато задачите в живота ни се увеличават? Ние продължаваме да живеем в един забележително траен мит: спете един час по-малко и това ще ви даде още един час производителност. В действителност, изследвания показват, че дори малки количества на лишаване от сън значително влияят върху нашето здраве, нашето настроение, нашата познавателната способност и нашата продуктивност.

Много от ефектите са невидими. Недоспиването, например, дълбоко накърнява способността ни да се съсредоточаваме. С други думи, то опустошава нашата памет.

И така колко сън ви е нужен? Изследователи провели следния интересен експеримент: в стая без часовници и прозорци, помолили група доброволци да спят по всяко време, когато се почувстват уморени. 95% от участниците спяли между седем и осем часа на всеки 24 часа. Другите 2,5% спят повече от осем часа. Това означава, че само 2,5% от нас се нуждаят от по-малко от 7 часа сън на нощ, за да се чувстват напълно отпочинали. Това е 1 на всеки 40 души.

Когато питам хората в моите разговори колко пъти през седмицата са спали по-малко от 7 часа, по-голямата част от тях вдига ръка. Независимо дали това е публика от корпоративни ръководители, учители, полицаи или правителствените служители. Ние буквално сме загубили връзка с усещането да сме напълно будни.

Големите изпълнители са изключение. Обикновено, те спят значително повече от останалите от нас. В известно проучване Андерс Ериксон казва, че най-добрите цигулари спят средно от 8 ½ часа на всеки 24, включително имат от 20 до 30 минути следобедна дрямка около повече от средния американец.

Най-добрите цигулари също съобщават, че с изключение на практиката самият сън е вторият най-важен фактор в подобряването им както цигулари.

Като започнах да събирам изследванията за сън, се почувствах принуден да му дам по-висок приоритет в моя живот. Днес давам всичко възможно да се уверя, че имам поне 8 часа всяка нощ и в идеалния случай между 8 ½ и 9, дори когато пътувам.

Когато се прибера вкъщи при 6 или 7 часа сутринта, отивам право в леглото. Това, което съм научил е, че аз предпочитам да работя на 100% за 5 или 6 часа, отколкото на 60% в продължение на 8 или 9 часа.

С достатъчно сън се чувствам по-добре, по-добре фокусиран съм и управлявам емоциите си по-добре. В редките дни, когато не получавам достатъчно, се опитвам да си взема най-малко 20-30 минути дрямка в следобедните часове. Това е голяма помощ.

Ето три съвета за подобряване на количеството и качеството на съня:

   * Лягайте си по-рано - и в определено време. Изглежда очевидно, нали? Проблемът е, че няма алтернатива. Намерете ритуал, който да предшества лягането ви.

    * Започнете „да се изключвате“ най-малко 45 минути преди да си легнете. Вие не можете да заспите, ако точно преди да си легнете отговоряте на електронна поща или правите други работи.

    * Изключете ума си, особено за недовършени задачи и нерешени проблеми - точно преди да си легнете. Ако оставите елементи от работната памет ще заспите по-трудно.

Тони Шварц за Harvard Business Review

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ