Майкъл Блумбърг за пътя към върха

Той е кметът на един от световните мегаполиси – Ню Йорк. Преди това обаче направи милиарди като създаде една от най-големите медийни мрежи преди повече от три десетилетия– Bloomberg L.P.

Майкъл Блумбърг открива агенцията си с мисълта, че тя трябва да бъде „дясната ръка“ за всеки финансист в света. Има уникална визия за това как финансовите новини да бъдат поставени в центъра на вниманието. Така възниква възхода на новинарската услуга на Bloomberg, която всички медии по света днес цитират. Наскоро медийният му бизнес се разшири с изданието на Bloomberg BusinessWeek.

По повод финала на последната учебна година в Щатите и завършването на хиляди млади студенти там, сайтът YoungEntrepreneur, насочен към младежите с амбиции и мечти да станат предприемачи, публикува една от последните му речи. Майкъл Блумбърг говори пред младежи, завършващи Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил на 13 май. В нея той дава 7 съвета, които според него могат да помогнат на абсолвентите да стигнат до върха в кариерата си. Ето кои са те:

     1. Следвай сърцето си и давай смело напред. Прави това, което обичаш. Намери начин да ти плащат за него. И ако някога ти се случи лукса да ти предложат няколко оферти за работа, не основавай решението си само на заплатата. Вътрешното ти усещане не винаги ще е правилно, но така ще спиш по спокойно нощем.

     2. Влез в сблъсък с конкуренцията и я преодолей. „Когато започнах първата си работа след колежа, се уверих, че съм първия, който пристига в офиса всяка сутрин и последния, който си тръгва. Това не само ми осигури наградата на „Уолстрийт джърнъл“, но и ми позволи да се запозная с партньорите на фирмите“, разказва Блумбърг.

     3. От време на време ще трябва да използваш лактите си. Вярно е това, което сте чували, че е тежко там навън. Независимо коя професия се избрали. „Бил съм в света на бизнеса и в този на едно правителство. През цялото време хората ме питат каква е разликата. Винаги им казвам – в бизнес света едно куче напада другото, а в правителството е точно обратното. Не се страхувайте да отстоявайте себе си, имайте доверие във възможностите си и не позволявайте на проклетите хора да ви сломят“, призовава предприемачът.

     4. Екипната работа е всичко. „Никога не бих могъл да създам компанията си без тримата невероятни хора, с които я стартирах. И какъвто и успех да съм постигнал като кмет, е резултат, от това, че съм се се заобикалял с най-талантливите хора, които съм могъл да открия. Човекът, който работи най-активно и най-добре с другите, който казва „ние“ и „нас“, а не  „аз“ е човекът, който ще победи.“

     5. Не се страхувайте да поемате рискове. Животът е твърде кратък, за да го прекарвате в опити да избягвате рисковете. Не всеки риск ще бъде с щастлив край и това е ОК. Грешките са най-добрият учител на света.

     6. Никога не спирайте да изучавате конкуренцията. И никога не спирайте да се учите. Образованието е пътуване доживот. Когато излезете от университета, продължавайте да задавате въпроси, продължавайте да търсите истината. Не позволявайте на лозунгите и партийните платформи да ви заслепят. Мислете сами. Решавайте за себе си, дори вашето решение да не е популярно, да не се вписва в общата политика.

     7. Не се колебайте да промените статуквото. Няма по-голяма награда за един човек от това да направи различен и по-добър живота на останалите. Дарявайте от себе си всичко, което можете – времето си, таланта си и парите си. Така ще ви се случат събитията в живота ви, които завинаги ще останат в паметта ви.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ