Най-големите икономически сривове в историята (2)

Най-големите икономически сривове в историята (2)

Най-големите икономически сривове в историята (2)

Днес ще ви представим втората част на поредицата "Най-големите икономичеки сривове". Те са наистина мащабни, както и последиците, до които са довели. За някои от тях е допринесъл ходът на световните събития. Други пък са станали жертва на собствената си алчност.

3. Балонът "Мисисипи"

Джон Лоу е шотландски икономист, който създава Banque Generale - частна банка, която действа като първата по рода си централна банка на Франция. Освен това Лоу също така ръководи събирането на данъци на Франция и сеченето на монети.

През 1719 той има монопол върху френския тютюн и африканските сделки с роби, което крие огромен потенциал за печалби. Това води до голямо обществено търсене на акции в дружеството, което в крайна сметка прави цената на акциите далеч по-високи от неговите доходи.

Правителството отпечатва повече книжни пари с цел да закупи още акции на дружественото на Лоу. Това предизвика инфлация и последиците са катастрофирали, както на фондовия пазар на Франция, така и за други страни. Лоу бяга от Франция след катастрофата на неговата компания и на националната икономика, тъй като данъците се увеличават значително. Необходими а 80 години преди Франция да върне към растеж своята икономика.

4. Overend, Gurney and Company завлича 200 компании

Overend, Gurney and Company е банка в Лондон, която участва в сконтирани покупко-продажби на менителници. През това време банката се превръща в една от най-успешните в света. Дори по време на огромната финансова криза компанията остава силна и известна като "банка на банкерите", тъй като тя е в състояние да дава заеми на други кредитни институции. Основателят Самуел Гърни е ключов член на дружеството и запазва фокуса върху работата с менителниците. Когато той се оттегля, банката се опитва да разшири своя инвестиционен портфейл.

Тя инвестира в дългосрочни инвестиции, а не късосрочни парични резерви. Когато запасите и цените на облигациите и по-конкретно железопътните акции значително спадат по-късно през 19 век, компанията иска финансова помощ от Англия. Такава обаче е отказана и банката спира плащанията през май на 1866 г., предизвиквайки паника и протести в цялото Обединено кралство. Тя се срива, което води до фалита на 200 други компании. Банката губи близо 1 млрд. долара, но по-големите проблеми възникват от затварянето на други банки.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ