Управление

Лица

|

Новите млади не искат да работят в офиса. Няма лошо!

Новите млади не искат да работят в офиса. Няма лошо!

Животът става все по-интересен, работата – също. Особено след като най-новото поколение – на родените след 1980 г., ясно заяви, че предпочита организацията, която се крепи върху изпълнението, а не върху прекараните часове в офиса.

 

Любопитно е, че това не е някаква нова концепция, а е почти на годините на индустриалната революция. В нейното начало работниците са получавали пари за конкретни резултати. С развитието на промишлеността и въвеждането на научен подход към мениджмънта този начин на заплащане ставал все по-неподходящ.

 

Производството все повече се измествало от резултатите на личността към сложни, интегрирани процеси, в които все по-трудно можело да се разделят задачите. Следенето на времето ставало по-подходящо. Трудовото законодателство довело до налагането на стандартни часови норми.

Но днес пак се връщаме към ценностите от началото. Това става възможно с развитието на икономиката на знанието. И с качествата на най-новото поколение. То

мрази да трупа нахалост часове в офиса, обича да работи асинхронно – по всяко време и навсякъде. Новите млади установяват, че могат да свършат дадена задача по-бързо от по-старите си колеги. Това е така заради по-високата техническа грамотност и различния начин на работа. Те отделят по-малко време за планиране и нямат проблем да се координират по електронен път.

Наистина можем да създадем един по-модерен модел на организация и да спечелим много от него. Но трябва да променим някои неща. Ето кои:

- Гледайте на работата не като място, където служителите ходят за определено време, а като дейност, в която най-важни са нещата, които хората правят където и да е, когато и да е.

- Подкрепете промяната, като създадете места за работа извън офиса и отворени работни пространства.

- Използвайте съвременните технически възможности, за да могат служителите да решават задачите откъдето и когато поискат.

- Разговаряйте за резултатите, които очаквате, и определете отговорности за свършване на работата.

- Оценявайте по качествата на завършените задачи.

 

Тамара Ериксон, президент на Concours Institute, част от BSG Alliance, Бостън

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ