Новият президент на Йемен положи клетва

Новият президент на Йемен положи клетва

Новият президент на Йемен положи клетва

Новоизбраният президент на Йемен Абд Рабу Мансур Хади положи клетва днес, предаде агенция Ройтерс. Тържествената церемония по инаугурацията ще се състои на 27 февруари в Сана.

Президентските избори в страната се проведоха на 21 февруари. В тях Хади бе единственият кандидат за най-високия пост в държавата. Над 60 процента от гражданите на Йемен участваха във вота. 99,8% от тях са гласували доверие на Хади.

Изборите бяха проведени съответно плана, предложен от арабските страни от Персийския залив. Хади, който по-рано заемаше вицепрезидентския пост, ще замени вече бившия президент Али Абдула Салех, който оглавяваше държавата през последните 33 години. Мандатът на новия държавен глава ще бъде ограничен до едва две години. През този период трябва да се свика конференция, която да определи нова политическа система за Йемен и да разработи нова конституция. След това ще се проведат нови президентски и парламентарни избори.

Салех подписа документите за сдаване на властта на преходното правителство в страната през ноември 2011 г. Той бе принуден да направи това под натиска на международната общност и от участниците в яростните антиправителствени демонстрации. В замяна на абдикацията Салех получи статут на неприкосновеност и званието „почетен президент на Йемен”, което ще носи до встъпването в длъжност на новия държавен глава.

След оставката си Салех замина за САЩ, където се подложи на лечение.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ