Управление

Лица

|

Проблемът служител с високо самочувствие

Проблемът служител с високо самочувствие

Дори да не искате, по някое време сигурно ще се сблъскате с хора с високо самочувствие.

Започнах работа в „Канал 4” като отговарящ за изкуството и забавленията. Изобщо не бях наясно с какво ще се занимавам, когато поех дневните и детските програми в АйТиВи.

Тогавашният програмен директор Джон Уилис, ми каза: „Нека се видим на закуска, Даун.”

Всеки, който ме познава знае, че не обичам да ставам рано и идеята за сутрешна среща е нещо, което ме ужасява. Щеше да ми се наложи да си подпирам клепачите с клечки.

Тогава Джон продължи: „Това е за твое добро.”

Помислих си: „Наиситна не искам да закусвам.” А той допълни: „Ще се видим в „Савой”.

Аз си казах: „Никога не съм ходила в „Савой”. Добре, ще отида.”

След като взех това трудно за мен решение си дадох сметка, че отговарящият за изкуството и забавлението в „Канал 4” е преминал в друга телевизия.

Помислих си: „Ето за какво ще си говорим на закуската – за този пост.”

Така и стана. Срещата премина много добре. Джон Уилис ми предложи работата, и аз я приех.

Телевизията, независимо от своя либерален подход и природа към всичко, на практика е основно е място за мъже на средна възраст.

Много малко неща са се променили през последните пет години, но аз ще се върна десет назад.

Тогава, великата културна институция „Канал 4” назначи някой, който нямаше опит в сферата на изкуството и забавлението - мене. Но имах репутацията на силно комерсиален човек, който обича да прави промени.

Срещнах се с хората от креативния отдел и с мениджърите. И с човек, чието име ще запазя в тайна. В края на първия ми работен ден той дойде при мен и ми каза:

„Истината е, че наистина не ви харесвам и не искам вие да сте ми шеф. На практика не мисля, че сте добра в каквото и да е. И съм убеден, че сте въздух под налягане.”

Казах: „Добре, това е много интересно и наистина оценявам искреността. И аз ще отговоря със същото. Знам, че сте много, ама много талантлив редактор. Но ако работата с вас се превърне в мъка, ще трябва много бързо да ви покажа вратата. Не си мислете, че няма да го направя. И така много съм щастлива, че ще работя с човек с високо самочувствие. Ако се окаже, че то е без покритие, със сигурност ще изхвърчите от тук.”

Интересното е, че след този разговор между нас се установиха много добри отношения. Никой преди мен не се бе отнасял толкова откровено с този човек.

Урокът тук е: каквато и група от хора да съберете, винаги е предизвикателство да я управлявате. И винаги ще има такива, които са ви по-близки от другите. Както и своенравни, които правят нещата по малко по-различен начин. И ако могат ще ви дразнят.

Но вие ще трябва да приемете различията. Ако някой започне да се държи прекалено извън правилата на екипа или е ужасно негативен без видима причина, вие просто трябва възможно най-бързо да се справите с него.

Ако ползата не е по-голяма от проблемите, които причинява този човек, изводът е много прост: време е да го отстраните.

 

Даун Еърей, бивш управляващ директор на „Скай нетуъркс” и на БиСкайБи

 

Това е откъс от книгата „14 урока за конфликтите” на Harvard Business Shool Press, издадена в България от „Мениджър”.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ