САЩ отхвърлиха закона за тавана на държавния дълг

САЩ отхвърлиха закона за тавана на държавния дълг

Американският Сенат отхвърли приетия от контролираната от републиканците Камара на представителите закон за временно увеличение на тавана на държавния дълг. Превесът на сенаторите от демократичната партия предполага, че вероятно предстои одобряването на нов вариант на законопроекта, според който ще се дефинира дългосрочното вдигане на кредитния таван и намаляването на разходите.

Ако до вторник, когато е и крайният срок за гласуване на новата версия, САЩ не постигнат споразумение за дълговете си, страната вероятно няма да успее да погасява задълженията си по издадените дългови ценни книжа. Такава кризисна ситуация не е имало в историята на Щатите, отбелязват експерти от американското правителство.

Надеждите за бързо решение на проблема угаснаха, след като вчера републиканците и демократите не можаха да постигнат съгласие по въпросите за дълга. Идеята на сенаторите е да дадат на президента Барак Обама правото да вдигне тавана на три етапа до 2012 г.

Световните финансови лидери са потресени от ситуацията в САЩ. Президентът на Световната банка Робърт Зелик заяви, че страната си играе с огъня, като не успява да достигне до бързо решение за бъдещата си стратегия. Държавната новинарска агенция на Китай пък излезе с изявление, че САЩ провеждат „опасно безотговорна” финансова политика, която може да застраши икономиката и на други държави.

Тревогите на експертите бяха потвърдени от резултатите на Уолстрийт, където в петък приключи най-лошата седмица на американската борса за последните години. Доларът достигна рекордни низини спрямо швейцарския франк, който според специалистите е идеалът за „безопасна” валута.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ