14 урока за успеха от Бенджамин Франклин

14 урока за успеха от Бенджамин Франклин

14 урока за успеха от Бенджамин Франклин

Бенджамин Франклин определено е бил човек на действието. През целия си живот, неговото любопитство и страст са провокирали широкия му спектър от интереси. Той беше писател (често използвайки псевдоним), издател, дипломат, изобретател и един от бащите и основатели на Съединените щати. 

Негови изобретения са например общополезни и до днес на човечеството неща като гръмоотвода и диоптрите. Франклин е отговорен за създаването на първата публична библиотека, организирането на пожарникарите във Филаделфия, освен това е прекосил Атлантическия океан осем пъти. Самостоятелното му развитие е постоянно усилие през невероятния му живот, пише Business Insider.

Бенджамин Франклин е човекът, който е знаел как да постигнеш това, което искаш. Затова си струва всеки да прочете 14 ценни поуки от неговия живот:

1. По-малко приказки, повече действие!

„Добре свършеното е по-добре от добре казано”. Говореното е евтино. Говорейки, за даден проект няма да го изготвите. Ние всички познаваме хора, които постоянно говорят за нещата, които ще направят, но рядко се случва да ги направят или поне да предприемат първата стъпка за това. В крайна сметка хората започват да поставят под въпрос тяхната достоверност. Предприемането на действия е единственият начин да си свършите работата.

2. Не отлагайте!

"Никога не отлагайте за утре нещо, което можете да направите днес." Това е вероятно един от първите цитати на Франклин. С впечатляващия си списък от постижения Бенджамин Франклин очевидно е бил личност с ясни и измерими цели, за които е работил усърдно, за да ги превърне в реалност.

3. Бъдете готови!

"Като се проваляте в подготовката, се подготвяте да се провалите." Имате нужда от план, за да постигнете целите си. Без никаква мисъл за крайния резултат и как да го постигнете, със сигурност ще се провалите. Мислете като бойскаут. Изгответе реалистичен план за атака и систематичен подход, за да получите това, което искате.

4. Не се борете с промяната!

"Когато свършите с промените, сте свършен." Докато много от нас не харесват промяната, други виреят върху нея. Така или иначе промяната е неизбежна. Колкото по-силно се борим срещу нея, толкова повече време и енергия похабяваме. Така чеу откажете се от тази борба. Съсредоточете се върху активното предприемане на положителни промени.

5. Движете се!

"Цялото човечество е разделено на три групи: тези, които не се движат, тези, които ги движат, както и тези, които се движат". Тези, които се движат, които предприемат действия са хората, които вършат работата, докато тези, които не се движат седят и се чешат по главите, чудейки се как другите са толкова успешни. Към коя група искате да принадлежите вие?

6. Не бъдете заети!

"Никога не бъркайте движението с екшън." Ние винаги бързаме - от една среща или събитие, към следващата, понякога без да постигаме много. В края на деня сме горди от това, колко сме били заети. Заетостта обаче трябва да има смисъл, да бъде ефективна.

7. Разрешете си да правите грешки!

"Не се страхувайте от грешките. Така ще опознаете неуспеха. Продължавайте напред.” Ако се страхуваме да правим грешки, значи се страхуваме да опитваме нови неща. Страхът не нарушава нашата зона на комфорт. Да останеш в зоната си на комфорт, рядко води към величие. Поемането на рискове и смелостта да си разрешите да правите грешки, в крайна сметка ще доведе до успеха.

Следва продължение!

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ