8 стъпки към идеалното интервю за работа

8 стъпки към идеалното интервю за работа

Поканили са ви на интервю? Страхотно! Сега не бива да оплесквате нещата.

Интервюирал съм хиляди кандидати за позиции, вариращи от стажант до висш мениджър. Поне две трети от тези хора направиха основни грешки в процеса.

Наех ли някои от тях? Абсолютно... Но никога не бива да разчитате само на квалификацията и опита си, за да заличат впечатлението от едно лошо събеседване.

Ето осем практични начина да блеснете:

1. Бъдете симпатични. Очевидно? Да, и много важно. Да направиш чудесно първо впечатление и да създадеш истинска връзка с бъдещите си колеги е ключово. Усмихвайте се, гледайте в очите, бъдете ентусиазирани, седнете напред в стола си, използвайте името на интервюиращия... Бъдете себе си, но най-добрата възможна версия на себе си. Всички искаме да работим с хора, които харесваме и които харесват нас. Използвайте този основен факт в своя полза. Много малко кандидати го правят.

2. Никога не започвайте интервюто, като казвате, че искате работата. Защо? Защото още не знаете това. Фалшивият ентусиазъм си е фалшив. Вместо това...

3. Задавайте въпроси за нещата, които са важни за вас. Съсредоточете се върху това да се уверите, че позицията ви пасва – с кого ще работите, пред кого ще отговаряте, какви ще са задълженията ви и т.н. Интервютата винаги трябва да бъдат двупосочни разговори и хората, които ги провеждат, обикновено реагират положително на кандидати, които искат да намерят най-доброто – точно както и самите те. И не се страхувайте да зададете няколко въпроса. Стига да не окупирате напълно разговора, интервюиращият ще се зарадва и ще запомни приятната промяна в ритъма.

4. Поставете стръв. Една от тъжните истини на събеседванията за работа е, че по-късно никой не си спомня кой знае какво за вас – особено ако за същата позиция е имало много други кандидати. По-късно може да говорят за вас като за „Човека с куфарчето от крокодилска кожа” или „Жената, която кашляше” или „Момчето, което е ходило в Панама”. Понякога обаче може да ви запомнят с така наречената стръв, която трябва да използвате максимално. Стръвта може да бъдат дрехите ви (без да прекалявате), някакво любопитно хоби или необичаен факт за възпитанието или кариерата ви. Стръвта кара хората да ви запомнят, а това е от основно значение.

5. Бъдете наясно какво можете да предложите. Задължително е да проучите компанията; идете и една крачка по-напред и разберете дали не притежавате нещо, с което да можете да допринесете за важен проект. Ако притежавате специфично умение, веднага покажете как фирмата може да се възползва от него. Не казвайте обаче „Ще се радвам да оглавя проекта по преустройство на отдела ви за социален маркетинг”. Първо, това е доста нагло, и второ, тази позиция може вече да е заета. Вместо това разкажете подробности за уменията си и кажете, че ще се радвате да работите с този екип. Ако няма екип, още по-добре – може наистина да ви поставят начело. Мислете за това, което ви прави специални и което ще е от полза именно за тази компания. Интервюиращият ще разбере веднага как може да ви използва за проекта, който сте споменали.

6. Не говорете негативни неща. Интервюиращите ще запомнят само няколко фрази от събеседването и най-често те ще са негативните. Ако не сте ръководили обучението на колеги, не казвайте „Не съм ръководил обучение”. Кажете: „Не съм изпълнявал/а точно тази роля, но съм обучил/а десетки стажанти и съм написал/а няколко наръчника за обучение.” Като цяло, никога не казвайте „Не мога”, „Не съм” или „Никога”. Споделяйте подобния си опит и открийте положителните страни в онова, което все пак сте правили. Каквато и да е темата, бъдете позитивни – дори най-страшната ви грешка може да бъде представена като урок, който сте научили.

7. Поискайте работата, но се облегнете на факти. До края на интервюто трябва да сте си съставили добра представа дали искате мястото. Ако ви е нужна повече информация – кажете си. Иначе просто използвайте търговските си умения и поискайте работата (не се бойте, това ни харесва). Фокусирайте се върху конкретни аспекти от работата – кажете, че работите най-добре в екип или че сте най-силни, когато не ви надзирават постоянно, или че пътуванията ви зареждат... Поискайте работата и използвайте фактите, които доказват, че я искате – и заслужавате.

8. Подсилете връзката с контакт. Ако изпратите благодарствен имейл след интервюто – това е добре. Ръкописната бележка е още по-добра. А най-добре е да споменете нещо, което сте научили от интервюто. Имейл с допълнителна информация, за която са ви помолили, или линк към тема, за която сте разговаряли, заздравяват връзката ви с интервюиращия. И не забравяйте да благодарите – никога не подценявайте силата на благодарността!

Джеф Хейдън, LinkedIn

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ