Zappos – компанията, която изцяло премина на самоуправление

 Zappos – компанията, която изцяло премина на самоуправление

Zappos – компанията, която изцяло премина на самоуправление

На-големият онлайн магазин за обувки в света, Zappos, стана първата компания, която напълно се отказа от вертикалния мениджмънт и строгата корпоративна структура.

В края на миналия месец окончателно е приключил преходът на компанията към самоуправление, съобщава the Las Vegas Sun. Сега Zappos се състои от самоуправляващи се екипи, изградени на принципа на холокрацията – бизнес система на управление, възникнала в началото на този век. Характерното при нея е, че липсва йерархична структура, фокусът е върху задачите, които всеки от работещи трябва да свърши, като той сам решава върху какви точно дейности ще разпредели работното си време всеки ден. Всички в организацията участват поравно в създаването на фирмени правила, след което отделните групи/ отдели/ звена си разпределят работата помежду си и всеки поема отговорност за придвижването на проект или задача. Ако в хода на работата стане ясно, че не се справя добре, групата, в която е, може да смени задачата му с друга, в която е по-полезен.

Преходът към холокрация в Zappos започна още през 2013 г. Тогава, в края на март, основателят на компанията Тони Шей изпрати на всички служители писмо, в което даде старт на преминаването към самоуправление и самоорганизация. Освен това обяви, че всеки, който не е съгласен с новата система на работа в компанията, може да напусне и ще получи поне тримесечни компенсации.

„Самоуправлението и самоорганизацията не е за всеки и не всички са длъжни да приемат да се движат в тази посока”, написа Тони Шей.

Няколко дни след края на прехода към холокрация от Zappos отчитат, че 210 от 1500 служители на компанията, или общо 14% са решили да приемат предложението за напускане, защото не са съгласни с новата концепция..

Тони Шей основа Zappos през 1999 година в Лас Вегас и с годините компанията стана най-големия онлайн магазин за обувки в света. През 2009 година проектът бе купен от Amazon за 1,2 млрд. долара.
 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ