Борсите в Китай затвориха след рязко падане на индексите

Борсите в Китай затвориха след рязко падане на индексите

Борсите в Китай затвориха след рязко падане на индексите

Търговете на двете основни китайски фондови борси – в Шанхай и Шенжен, бяха прекратени заради рязко падане на фондовите индекси, което бе усетено и в другите азиатски страни, съобщи Би Би Си.

Към 15.00 ч. местно време индексът CSI300, който се формира от показателите на акциите на 300 водещи китайски компании, падна със 7 процентни пункта. Рязкото понижение задейства системата за автоматично спиране на търговете. До края на деня днес китайските борси няма да работят.

Системата за автоматично прекратяване на търговете бе въведена преди няколко дни, в началото на 2016 и сработва за пръв път.

Експертите свързват падането на акциите с недостатъчно високия ръст на индустриалните показатели – в навечерието на новата година няколко независими компании публикуваха прогнози за намаляване на прмишленото производство в Китай.

Фактор за това е и очакването да отпадне забраната за продажба на акции на големите компании, въведена след силното забавяне на ръста на китайската икономика и девалвацията на юана през лятото.

Ефектът от срива на китайските борси бе усетен на токийската борса. Индексът Nikkei се понижи с около 3%.

Миналото лято падането на борсовите индекси в Китай предивзика срив на котировките в цяла Азия и сериозни икономически последици за региона.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ