Пловдивският панаир излиза на борсата в началото на юни

Пловдивският панаир излиза на борсата в началото на юни

До началото на юни трябва да бъдат изготвени приватизационната оценка, правният анализ и информационният меморандум за продажбата на държавния пакет акции на Международен панаир Пловдив АД, след което ще бъде  обявен публичен търг с явно наддаване. Това съобщи в интервю за „Дарик радио” изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов.

Договорът с лицензирания оценител е сключен на 7 май. До две седмици ще стане ясно и финансовото състояние на дружеството, информация която засяга всеки потенциален инвеститор от страната или чужбина.

Очаква се търгът да бъде обявен до края на юни, каквито бяха прогнозите на агенцията още в началото на годината. Оттам уточниха, че няма да има специални изисквания към участниците в търга, освен средствата им да са публични и парите "чисти".

На въпрос може ли, въпреки това, да се очакват изненадващи политически решения и пловдивският панаир отново да бъде вкаран в забранителния списък за приватизация, Караниколов отговори, че "няма да се изненада", но към момента решението на Министерство на икономиката за продажбата на 49% от акциите на панаира е категорично.

Не е изключено обаче и държавата да запази малък дял от този пакет, уточни Караниколов. Дали държавата ще притежава 1% или 49 % от капитала към момента е без значение, защото така или иначе тя не участва в управлението на дружеството и не взима дивиденти, коментира още изпълнителният директор на агенцията.

Възможно е и част от държавните акции да бъде дарена на Община Пловдив, ако Министерският съвет има воля за това, обясни Караниколов. Подобно предложение даде председателят на групата съветници от БСП в пловдивския общински съвет Николай Радев в интервю пред Дарик. Затова обаче трябва да има и реално искане от Община Пловдив.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ