Японската йена удари 8-годишно дъно спрямо долара

Японската йена удари 8-годишно дъно спрямо долара

Котировките на японската йена отбелязаха 8-годишен спад спрямо долара на финансовите пазари. Във вторник, 26 май, валутната двойка долар-йена надмина нивото от 123 йени за долар. Последният път, когато бе регистрирано такова съотношение бе през юли   2007 година, коментират анализатори.

В настоящата ситуация, основният тон се задава от динамиката на американския долар, която се "подгрява" от дългосрочни очаквания за засилване на монетарната политика в САЩ. В коментар за Reuters, главният валутен стратег на европейското подразделение на Morgan Stanley, Иън Стенард отбеляза:
"Доларът се върна към "бичия" тренд и реагира на всякакви позитивни новини за икономиката на САЩ. По мое мнение, пробиването на горната граница в курса долар-йена е важно явление на валутния пазар".

Сходна е оценката и на Барт Вакабаяши, главен валутен стратег на японското подразделение на финансовата компания State Street:
"Наблюдаваме пазар, който по-скоро е фокусиран върху долара, отколкото върху йената. Председателят на Фед Джанет Йелън ясно даде да се разбере, че ще има повишаване на ставките тази година. На локално ниво, продажбата на японска валута ще се увеличи след преодоляване на границата от  121 йени за долар."

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ