6 вредни мита за кредитите

 6 вредни мита за кредитите

6 вредни мита за кредитите

Не е редно предразсъдъци да управляват личните финанси. Затова, да развенчаем някои от най-популярните митове за кредитите. В крайна сметка, от едните заблуди може да пострада вашето финансово благополучие.

1. „Дълг по кредита? Лошо!”

Да, разбира се, ако използвате кредитна карта с висока лихва за необмислени покупки, дългът може да прерасне в катастрофа. Но това не означава, че е смъртен грях.

Полезно е да знаете: невисока задлъжнялост, която сте в състояние да изплатите по всяко време, повишава вашия кредитен рейтинг. А отсъствието на каквито и да е било кредити в досието на клиента в миналото, изглежда в очите на банките не по-малко подозрително от компрометирана кредитна история.

2. „Овърдрафтът е ненужно разточителство”

По принцип, повечето карти с услуга овърдрафт са по-скъпи като обслужване от обикновените дебитни карти. В същото време това е уникална услуга - нецелеви кредит, който получавате просто с картата, без дори да предоставяте справка за платежоспособност.

Полезно е да знаете: изгодно е да се възползвате от овърдрафт към карта, на която ви превеждат заплатата и за чието обслужване плаща работодателят ви.

3. „Достатъчно е да се правят само минималните вноски по кредита”

Банките разглеждат минималните плащания като потвърждение на вашата платежоспособност. Голяма част от внесената сума отива за погасяване на лихвените проценти, а остатъкът покрива вашите задължения. По тази причина, когато правите само минимални вноски, вие постоянно сте принудени да погасявате нарастващи лихви. Затова, винаги, когато имате възможност, внасяйте повече от минимално допустимата сума.

4. „Ако не погася кредита, може да вляза в затвора!”

Кредитните спорове се решават единствено в рамките на гражданското законодателство. Ако не сте в състояние да погасявате редовно кредита си, в най-лошия случай може да се стигне единствено до конфискуване на имущество.

5.  „Аз съм съкредитополучател, на мен се пада само половината от дълга”

Нека терминът „съкредитополучател” не ви заблуждава – отговорността се носи по равно и от двамата. Например, жилищната ви ипотека се води на вас и вашата половинка, изплаща я респективно само единият от двамата. Ако престане да погасява вноските, то автоматично целият остатък от дълга ляга на плещите на другия.

6. „Ако не можеш да плащаш кредита – крий се от банката до последно”

Точно обратното е: колкото по-бързо информирате банката за финансовите си проблеми, толкова в по-изгодно положение сте.

Полезно е да знаете: Банката няма интерес да ви разори, защото трябва да си върне парите, които ви е дала като заем. При наличие на  потвърждения за финансови затруднения, тя може да ви предложи различни варианти за решаване на проблема като разсрочване на кредита, рефинансиране, предоставяне на кредитна ваканция.

Източник: b17

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ