АЦБ предупреди банките да се готвят за икономическа буря

АЦБ предупреди банките да се готвят за икономическа буря

АЦБ предупреди банките да се готвят за икономическа буря

Английската централна банка предупреди, че икономическите перспективи за Обединеното кралство и света са помрачени от началото на годината и препоръча на банките да увеличат капиталовите буфери, за да се уверят, че ще устоят на задаващата се буря, предаде Ройтерс.

Международния валутен фонд и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие отбелязват, че Великобритания е по-податлива на рецесия и устойчиво висока инфлация, отколкото други западни икономики, които също се борят с глобалните шокове на енергийния и стоковия пазар.

„Глобалните икономически перспективи се влошиха значително. Глобалните финансови условия като цяло се затегнаха.“, каза управителят на АЦБ Андрю Бейли на пресконференция, след като институцията публикува своя шестмесечен доклад за финансовата стабилност (FSR).

Развитието на войната в Украйна също ще играе ключова роля за икономическите перспективи, посочват от АЦБ.

Британските банки са в добра позиция да издържат дори на сериозен икономически спад, каза централната банка, въпреки че се очаква капиталовите им коефициенти, които все още са стабилни, да се понижат леко през следващите тримесечия.

Членовете на Комитета по паричната политика потвърдиха, че АЦБ ще удвои нивото на антицикличния капиталов буфер до 2% от рисково претеглените активи през юли следващата година и казаха, че може да променя процента в двете посоки в зависимост от това как се развива световната икономика.

Процентът представлява допълнителен буфер за банки като HSB, Barclays, Lloyds Banking Group и NatWest, като той варира в зависимост от икономическите перспективи.

Увеличаването на буфера до 2% означава, че банките ще се нуждаят от допълнителни 11 милиарда паунда (13,2 милиарда долара) капитал, посочи АЦБ.

Въпреки влошаващата се ситуация с разходите за живот и инфлация, която върви към двуцифрена стойност, банките са устойчиви към дългова уязвимост сред домакинствата и бизнеса, подчерта централната банка.

АЦБ също така изрази загриженост за състоянието на основните финансови пазари, като държавните облигации на САЩ и Великобритания, които бяха обект на натиск от „спринта за кеш“, когато пандемията от COVID-19 предизвика панически разпродажби.

Централната банка също така каза, че ще извърши задълбочен анализ на функционирането на пазара на суровини, тъй като търговията с метали беше сериозно нарушена през март от след на Русия в Украйна.

АЦБ заяви, че ще започне своя стрес тест на банките за 2022 г. , забавен поради войната,  през септември, като резултатите вероятно ще бъдат представени в средата на 2023 г.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ