BlackRock алармира за сериозни последствия за финансовата система при дефолт по дълга на САЩ

BlackRock алармира за сериозни последствия за финансовата система при дефолт по дълга на САЩ

BlackRock алармира за сериозни последствия за финансовата система при дефолт по дълга на САЩ

Дефолтът по дълга на САЩ би застрашил „основна котва“ на глобалната финансова система и „не трябва да се случва“. Това предупреди заместник-председателят на най-големия мениджър на активи в света BlackRock Inc. Филип Хилдебранд в четвъртък на събитието Bloomberg New Economy Gateway Europe близо до Дъблин.

„Всичко, което можем да направим, е да се молим всички в Съединените щати да разберат колко важна е светостта на суверенния подпис на водещата валута, на водещия пазар на облигации, на водещата икономика в света“, каза Хилдебранд, който е бивш управител на Швейцарската централна банка. „Това не е нещо, с което искате да се забърквате.

Говорейки за по-широките банкови сътресения, които доведоха до фалит на два американски кредитора и значителни изтичания на депозити миналия месец,  Хилдебранд каза, че е имало „някои сериозни грешки, допуснати по отношение на стратегията, по отношение на управлението на риска“,

„Ние ще трябва да кажем, че нашите предположения за ликвидността вероятно са били твърде оптимистични и са произлезли от кризата от 2008 г. Ще трябва да преразгледаме това и съм сигурен, че регулаторите ще го направят“, коментира той.

Хилдебранд говори и за придобиването на Credit Suisse от UBS, като заяви, че швейцарското правителство е свършило „много добра работа“ с плана за спасяване предвид условията, пред които е било изправено. Според него обаче фокусът сега трябва да бъде върху начина, по който UBS ще се позиционира в бъдеще.

„Въпросът сега ще бъде как ще се уреди това и как ще се позиционира UBS занапред, предвид доста интензивните политически дискусии в Швейцария относно конкуренцията, около размера на новата банка и много други въпроси“, каза Хилдебранд.

BlackRock е основен акционер в UBS.

„Тази история не е приключила, но акцентът сега се измести към това, което UBS ще направи с нея, за разлика от това, което направи правителството. Мисля, че правителството се справи с нея много добре, при много трудни обстоятелства“, каза Хилдебранд.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ