Централната банка в Турция прогнозира 59,46% инфлация до края на годината

Централната банка в Турция прогнозира  59,46% инфлация до края на годината

Централната банка в Турция прогнозира 59,46% инфлация до края на годината

Инфлацията в Турция се очаква да бъде 59,46% до края на годината, според участници в проучване, проведено от Централната банка (ЦБ) на страната през август. В него са взли участие 40 представители на финансовите пазари, се казва в съобщение на регулатора.

Вторият актуален въпрос от анкетата е за очакванията на пазарните участници относно политиката на Централната банка по отношение на лихвения процент. Ако през юли се прогнозираше до края на годината да е на ниво от 19,17%, сега се очаква процентът през декември да бъде 19,19%.

Централната банка на Турция през юни за първи път от повече от две години повиши лихвения процент от 8,5% на 15%, а през юли го вдигна до 17,5%. Според участниците в проучването, националната валута на Турция ще продължи да се обезценява, като до края на годината курсът ще бъде 29,82 турски лири за 1 долар. През август анализатори отбелязаха, че курсът ще бъде 28,46 лири за 1 долар. От петък лирата се търгува при 27,11 за 1 долар.

В началото на тази година 1 долар струваше 18,8 лири. Резкият срив на турската валута започна след президентските и парламентарните избори през май, както и след решението на Централната банка да повиши лихвения процент до 15%

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ