Членове на ЕЦБ зоват за ново увеличение на лихвите

Членове на ЕЦБ зоват за ново увеличение на лихвите

Членове на ЕЦБ зоват за ново увеличение на лихвите

Увеличението на лихвите на Европейската централна банка е „абсолютно необходимо“. Това заяви членът на Управителния съвет на ЕЦБ и гуверньор на Ирландската централна банка Габриел Маклуф, цитиран от Блъмбърг.

„Необходимо е насоката да бъде към по-нататъшно затягане на паричната политика, тъй като историята ни е научила, че тези проблеми само се изострят, ако не се предприеме действие“, каза той.

„Повишаването на лихвените проценти е абсолютно необходимо, тъй като устойчивата инфлация вреди на макроикономическата стабилност и дългосрочния жизнен стандарт на общността“, добави Маклуф.

Според него намаляването на публичния дълг, подкрепено от устойчива база за финансиране на публичните разходи, трябва да остане ключов приоритет през следващите години.

В същото време заместник-председателят на Европейската централна банка Луис де Гиндос изрази мнение, че Европейската централна банка трябва да даде приоритет на борбата с инфлацията пред опасенията за растежа, предаде Ройтерс.

Според него ЕЦБ трябва да предприеме решителни политически стъпки, за да предотврати утвърждаване високите цени.

 „Паричната политика трябва да се фокусира върху ценовата стабилност“, каза Де Гиндос в Лисабон. „Решителните действия са от съществено значение за поддържане на стабилни инфлационни очаквания, което само по себе си допринася за постигане на ценова стабилност и избягва вторични ефекти в инфлацията“, добави той.

„Трябва да се предпазим от вторични ефекти като риска от трайно възходящо изместване на инфлационните очаквания“, каза още заместник-председателят на ЕЦБ.

Миналата седмица Европейската централна банка прие най-голямото увеличение на лихвите в своята история. Централната банка повиши лихвите със 75 базисни пункта, като по този начин депозитната лихва, която е от решаващо значение за паричната политика, стана 75%. Заемната лихва се увеличи на 1,5%, а лихвата на ЕЦБ по операциите за рефинансиране, известна още като „репо лихва“, се вдига до 1,25%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
Цитат на деня
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Yum! Brands купува над 200 ресторанта на EG Group в Обединеното кралство и Ирландия
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември