Чуждестранни банки не могат да напуснат Русия, започнаха да търсят персонал

Чуждестранни банки не могат да напуснат Русия, започнаха да търсят персонал

Чуждестранни банки не могат да напуснат Русия, започнаха да търсят персонал

Руските подразделения на чуждестранни банки, като американската "Ситигруп" (Citigroup) и австрийската "Райфайзен банк интернешънъл" (Raiffeisen Bank International) започнаха да търсят персонал, след като властите в Москва блокираха възможностите им да напуснат страната. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници от бранша и агенция за подбор на персонал.

Западните банки в Москва започнаха да изтеглят своите чуждестранни служители, заемащи високи позиции и да проучват начините за напускане на руския пазар, след като Кремъл започна инвазията си в Украйна.

Засилването на санкциите допълнително е ограничило възможностите им, казаха източници от бранша пред Ройтерс. Според тях Руската централна банка се е противопоставила на призивите да поеме управлението на местните бизнеси на чуждестранни банки, отчасти заради риска, че това може да подтикне вложителите да изтеглят средствата си.

Миналата седмица заместник-министърът на финансите Алексей Мойсеев обяви, че Москва ще блокира продажбата на местни дъщерни дружества на чуждестранни банки, докато руските банки в чужбина не започнат да функционират нормално.

Чуждестранните банки са започнали да наемат хора, след като са разбрали, че няма да могат лесно да напуснат Русия, според един от източниците.

"Райфайзен банк интернешънъл" публикува 276 обяви за работни места през юли, докато "Ситигруп" търси кандидати за заемане на 84 свободни позиции в Русия, според данни на платформата за набиране на персонал "Хедхънтър" (Headhunter - www.hh.ru), предаде БТА.

След коментарите на Мойсеев персоналът на чуждестранните банки в Русия "въздъхна с облекчение", тъй като мнозина се опасяваха, че ще загубят работата си, ако чуждестранните банки решат да се изтеглят от страната, коментира източник от чуждестранна банка в Москва.

Чуждестранните банки са представлявали 11 на сто от общия руски банков капитал в края на 2021 г., сочат данни на Руската централна банка. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ