ЕС зове за ускоряване на крипто регулациите за банките

ЕС зове за ускоряване на крипто регулациите за банките

ЕС зове за ускоряване на крипто регулациите за банките

Строгите капиталови правила за банките, притежаващи криптоактиви, трябва да бъдат ускорени в предстоящия банков закон на Европейския съюз, ако Европа иска да избегне пропускането на глобално договорен краен срок, посочва Европейската комисия в неофициален дискусионен документ, видян от Ройтерс.

Базелският комитет за банков надзор, който определя международните банкови правила, посочи януари 2025 г. като краен срок за прилагане на капиталовите изисквания за експозициите на банките към криптоактиви като биткойни и стейбълкойни.

„За момента банките имат много ниски експозиции на криптоактиви и само ограничено участие в предоставянето на услуги, свързани с криптоактиви“, отбелязва ЕК в документа.

„Банките изразиха интерес да търгуват с криптоактиви от името на своите клиенти и да предоставят услуги, свързани с криптоактиви“, пише още в него.

Стандартите на Базел се прилагат в ЕС със закон и забавянето може да означава, че банките трябва да чакат по-дълго, за да навлязат на криптопазара, тъй като отделни правила на ЕС за търговия с криптоактиви влизат в сила през 2024 г.

За да наложи правилата за крипто на Базел, ЕС може или да предложи нов закон, или да разшири банковия закон, който сега финализира, както призова Европейският парламент.

Парламентът и държавите от ЕС имат равен глас по отношение на банковия закон и трябва да започнат преговори по окончателния текст, който може да включва разпоредбите относно криптоактивите.

Това би дало на банките яснота относно изискванията за експозиции на криптоактиви и би гарантирало, че рисковете, произтичащи от тях, са адекватно адресирани, се казва в документа на ЕК.

„От международна гледна точка това би позволило на ЕС напълно да се приведе в съответствие с крайния срок за изпълнение, договорен на ниво Базел“, пише в документа.

Отделен проектозакон няма да бъде изготвен най-рано до края на 2023 г. Парламентът отива на избори в средата на 2024 г., което затруднява одобряването на нов закон навреме за 2025 г.

Документът на Комисията също така предполага, че Европейският банков орган (EBA) на блока може да се координира с Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA), за да гарантира, че криптоактивите са правилно категоризирани.

Базел е определил наказателни капиталови такси за необезпечени криптовалути като биткойн и по-малко консервативни такси за стабилни монети, които са обезпечени с актив или фиатна валута.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ