Фалитът на Silicon Valley Bank предизвика шок по целия свят - от винопроизводители до компании в Лондон

Фалитът на Silicon Valley Bank предизвика шок по целия свят - от винопроизводители до компании в Лондон

Фалитът на Silicon Valley Bank предизвика шок по целия свят - от винопроизводители до компании в Лондон

От винопроизводители в Калифорния до стартиртъп отвъд Атлантическия океан, компаниите се борят да разберат как да управляват финансите си, след като банката им на Silicon Valley Bank /SVB/ внезапно затвори преди два дни. Сривът означава бедствие не само за бизнеса, но и за всички техни работници, чиито заплати може да се окажат свързани с този хаос, пише в свой анализ Асошиейтед прес.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм каза в събота, че разговаря с Белия дом, за да помогне за „стабилизиране на ситуацията възможно най-бързо, за защита на работните места, поминъка на хората и цялата иновационна екосистема, която е служила като опорен стълб за  нашата икономика“.

Американските клиенти

с по-малко от 250 000 долара в банката могат да разчитат на застраховка,

предоставена от Федералната корпорация за гарантиране на депозитите. Регулаторите се опитват да намерят купувач за банката с надеждата, че клиентите с повече от тези суми могат да бъдат спасени. Това включва клиенти като Circle, голям играч в индустрията на криптовалутите. От компанията казаха, че имат около 3,3 милиарда долара от приблизително 40 милиарда долара резерви в SVB. Това накара стойността на USD Coin, която се опитва да се задържи стабилно на $1, да падне за кратко под 87 цента в събота. По-късно се повиши отново над 97 цента, според CoinDesk. От другата страна на Атлантическия океан стартъпи се събудиха в събота, за да установят, че бизнесът на SVB в Обединеното кралство ще спре да извършва плащания или да приема депозити. Bank of England заяви късно в петък, че ще постави Silicon Valley Bank UK в процедура по несъстоятелност, която ще изплати на отговарящите на условията вложители до 170 000 британски лири ($204 544) „възможно най-бързо“.

„Знаем, че има голям брой стартъпи и инвеститори в екосистемата, които имат значителна експозиция към в британскито подразделение на SVB и те ще бъдат много загрижени“, писа в Twitter Дом Халас, изпълнителен директор на Coadec, която представлява британските стартиращи компании. Той споменава „загриженост и паника“.  Bank of England заяви, че активите на SVB в Обединеното кролствж ще бъдат продадени, за да се изплатят на кредиторите.

Не само стартиращите компании изпитват проблеми. Колапсът на банката има ефект върху друга важна калифорнийска индустрия: изисканите вина. Тя беше влиятелен кредитор на лозя от 90-те години на миналия век. Това е огромно разочарование“, каза винопроизводителят Жасмин Хирш, генерален мениджър на Hirsch Vineyards в калифорнийския окръг Сонома. Хирш каза, че очаква бизнесът й да е наред. Но тя се тревожи за по-широките ефекти за по-малките лозари, които търсят кредитни линии за засаждане на нови лози.

„Те наистина разбираха от бизнеса с вино“, каза Хирш. „Изчезването на тази банка, като един от най-важните кредитори,

определено ще има ефект върху винарската индустрия,

особено в среда, в която лихвените проценти са се повишили“, казва тя.

В Сиатъл главният изпълнителен директор на Shelf Engine Щефан Калб се оказа потопен в спешни срещи, посветени на измислянето как да излати заплатите, вместо да се съсредоточи върху бизнеса на стартиращата си компания.„Ако правителството позволи на хората да вземат поне половината от парите, които имат в Silicon Valley Bank следващата седмица, мисля, че всичко ще бъде наред“, каза той. „Но ако се придържат към $250 000, това ще бъде абсолютна катастрофа, в която толкова много компании няма да могат да платят заплатите си“, твърди мениджълът.

Андрю Александър, учител по математика в частна гимназия в Сан Франциско, която използва Silicon Valley Bank, не беше особено притеснен. Следващата му заплата не е планирана за още две седмици и той е уверен, че много от проблемите могат да бъдат решени дотогава. Но той се тревожи за приятели, чийто поминък е по-дълбоко преплетен с технологичната индустрия и Силиконовата долина.

„Беше брутален ден. Ние буквално разполагаме с всяко едно пени в Silicon Valley Bank“, каза Калб,

като определи сумата на депозита на милиони долари. Той подава иск за лимита от $250 000, но това няма да е достатъчно, за да продължи да плаща дълго време на 40-те служители на Shelf Engine. Това може да го накара да вземе решение дали да започне да освобождава служители, докато бъркотията не бъде изчистена.  „Просто се надявам банката да бъде продадена през уикенда“, каза Калб.

Тара Фънг, съосновател и главен изпълнителен директор на технологичния стартъп Co:Create, който помага за стартирането на дигитални програми за лоялност и награди, каза, че нейната фирма използва множество банки освен Silicon Valley Bank, така че е успяла да прехвърли своите заплати и плащания към друга банка още в петък.  Фънг каза, че нейната фирма е избрала банката за партньор, защото тя е „златен стандарт за технологични фирми и банкови партньорства“, и тя е разстроена, че някои хора изглежда злорадстват за нейния провал и несправедливо я обвързват със съмнения относно начинания с криптовалута.  Базираната в Сан Франциско компания за управление на работата на служителите Confirm.com беше сред вложителите в Silicon Valley Bank, които побързаха да изтеглят парите си, преди регулаторите да затворят банката.

Британският министър на финансите Джеръми Хънт беше призован да се намеси в банковия сектор на страната на фона на колапса на американската банка Silicon Valley Bank (SVB), пише The Times. Той трябва да да предотврати фалити в технологичния сектор на фона на хаоса, причинен от колапса на SVB в Обединеното кралство, отбелязва изданието.

По-рано в неделя The New York Times писа, че американските банки може да се сблъскат с проблеми след фалита на SVB. Изданието подчертава, че фалитът на банката е настъпил два дни след като кредитната институция е предприела спешни мерки за обработка на заявките за теглене на средства. В същото време резкият спад в стойността на инвестиционните активи на SVB „разтърси Уолстрийт и спестителите, причинявайки рязък спад на акциите“. Преди това основателят на американските компании SpaceX и Tesla, предприемачът Илон Мъск допусна възможността да закупи фалиралата голяма инвестиционна банка SVB след колапса на кредитната институция.

На 11 март Калифорнийският отдел за финансова защита и иновации затвори Silicon Valley Bank, базирана в окръг Санта Клара. Фалитът на голяма американска банка беше регистриран за първи път от началото на световната финансова криза през 2008 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ