Fitch: Банките в Азиатско-тихоокеанския регион са устойчиви на рисковете, наблюдавани в САЩ

Fitch: Банките в Азиатско-тихоокеанския регион са устойчиви на рисковете, наблюдавани в САЩ

Азиатско-тихоокеанските банки са „устойчиви на рискове“, като тези, излезели на преден план в банковия сектор на САЩ. Това заяви рейтинговата агенция Fitch Ratings, като добави, че експозицията към Silicon Valley Bank и Signature Bank е незначителна за банките от региона, които агенцията покрива, предаде СИ Ен Би Си.

„Директните експозиции сред оценените от Fitch банки в Азиатско-тихоокеанския регион към SVB и Signature, за които знаем, не са съществени за кредитните профили“, посочиха от Fitch в бележка.

„Слабостите, които допринесоха за фалита на двете банки, са сред факторите, които вече са разгледани в нашите рейтингови оценки за банки от Азиатско-тихоокеанския регион, но те често се компенсират от структурни фактори“, коментираха Fitch, като добавиха, че експозициите обикновено са най-големи в Индия и Япония.

Оценката на Fitch за банките в Азиатско-Тихоокеанския регион идва, след като министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза вчера, че не всички незастраховани депозити ще бъдат защитени при бъдещи банкови фалити.

В петък акциите на банките и финансовите компании на азиатско-тихоокеанските пазари си поеха глътка въздух, след като отбелязаха загуби в рамките на една волатилна търговска седмица.

В Сидни акциите на Commonwealth Bank of Australia и National Australia Bank поскъпнаха с 1,21% и 1,65%, след като се сринаха с повече от 3% по-рано през седмицата. Цената на книжата на японската финансова група Mitsubishi UFJ се повиши с 0,39%, а тази на Mizuho – с 1,96%.

„Суверенна подкрепа“

Въпреки че Fitch вижда значителен риск от нестабилност на депозитите за дигиталните банки в региона, рейтинговата агенция отбеляза, че правителствата в Азиатско-тихоокеанския регион вероятно ще се намесят, за да подкрепят своите банки, когато е необходимо – възможност, която ще помогне за смекчаване на допълнителния риск.

„Вярваме, че рисковете от загуби при пазарните оценки се компенсират от вероятността властите да осигурят ликвидна подкрепа на банките, ако е необходимо“, каза агенцията, посочвайки регулаторите в Австралия и Япония като примери.

„В крайна сметка кредитоспособността на много банки с рейтинг на Fitch в Азиатско-тихоокеанския регион е силно повлияна от перспективите за извънредна суверенна подкрепа“, се казва в бележката.

„Като цяло разглеждаме рисковете за оценката на портфейла на ценни книжа като управляеми за банките в Азиатско-тихоокеанския регион“, казват от Fitch.

Следващите стъпки на Фед

Fitch посочи, че дори ако Федералният резерв направи по-рано от очакваното промени в паричната си политика, като например намаляване на референтния си лихвен процент вместо очаквано увеличение, банките в региона пак няма да регистрират голямо въздействие.

Агенцията подчерта, че Fitch не очаква последните събития да доведа до големи промени в паричната политика на САЩ.

„Ако те наистина доведат до по-ниски пикови лихвени проценти в САЩ или по-ранни намаления на лихвените проценти, отколкото очакваме, това може да направи паричната политика на някои пазари в Азиатско-тихоокеанския регион по-хлабава, отколкото очакваме в основната си прогноза“, обясняват от Fitch.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ