Инфлацията в САЩ се ускори до 9,1%. За кратко еврото падна под паритет спрямо долара

Инфлацията в САЩ се ускори до 9,1%. За кратко еврото падна под паритет спрямо долара

Инфлацията в САЩ се ускори до 9,1%. За кратко еврото падна под паритет спрямо долара

Потребителите в САЩ са платили по-високи цени за редица стоки през месец юни, тъй като инфлацията в страната е продължила да расте, съобщи Бюрото по трудова статистика, цитирано от Си Ен Би Си.

Индексът на потребителските цени (CPI) в САЩ се ускори до 9,1% на годишна база през месец юни, докато очакванията на икономистите, анкетирани от Dow Jones, бяха за ръст от 8,8%. През май годишната инфлация беше 8,6%. Това е пореден месец, при който нивото на инфлацията в САЩ е най-високото от декември 1981 г. Спрямо май индексът е нараснал с 1,3%

Основната инфлация, в която не влизат волатилните, цени на храните и на енергията, се забави до 5,9% на годишна база спрямо 6% през май. Очакванията бяха за забавяне до 5,7%.

Взети заедно, данните изглежда опровергават прогнозата, че инфлацията е близо до своя пик, тъй като ръст на цените се отчита в множество различни категории.

Цената на енергията например е нараснала с цели 41,6% през юни спрямо същия месец на миналата година. Това е най-големият ръст от 1980 г. насам. Само при бензина годишното увеличение е от 59,9%, а при природният газ – 38,4%. Електроенергията е поскъпнала с 13,7% на годишна база.

Цените на храните са нараснали с 10,4% на годишна база. При транспортните услуги увеличението е от 8,8%, а при медицинските – 4,8%.

Полиците в САЩ от дълго време опитват да намерят лек срещу високата инфлация, която се корени в множество фактори, включително нарушенията на веригите за доставки, прекомерно търсене на стоки в сравнение с услуги и напечатаните трилиони долари под формата на икономически стимули за справяне с пандемията от COVID-10 и войната в Украйна.

В отговор от Федералния резерв увеличиха няколко пъти основната си лихва, като се очаква централната банка да продължи да вдига ставката, докато инфлацията не се доближи до целта от 2%.

Веднага след публикуването на данните еврото поевтиня спрямо дора, като едно евро се разменяше за 0.9998 долара. Към 16:40 часа българско време единната валута се възстанови частично, като едно евро се разменя за 1,0026 долара, сочат данни на Блумбърг.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ