Как една малка компания от Хонконг за кратко стана по-скъпа от Goldman Sachs, а след това акциите й се сринаха

Как една малка компания от Хонконг за кратко стана по-скъпа от Goldman Sachs, а след това акциите й се сринаха

Как една малка компания от Хонконг за кратко стана по-скъпа от Goldman Sachs, а след това акциите й се сринаха

Преди тази седмица малко хора бяха чували името AMTD Digital Inc. – фирма, която за кратко стана толкова скъпа, че пазарната и капитализация надмина тази на тази на гиганти като Goldman Sachs Group Inc. и Bank of America Corp.  От Ейнсли Томпсън и Винъс Фенг от Блумбърг разказват за историята на поредната компания, чиито акции скочиха рязко по неясна причина, преди бързо да поевтинеят.

Какво представлява AMTD Digital?

AMTD Digital описва себе си като разработчик на дигитален бизнес в Азия, използвайки основно платформата SpiderNet на своята компания-майка — „все по-разширяваща се“ мрежа от клиенти, акционери, бизнес партньори и инвеститори. Базираната в Хонконг компания дебютира на Нюйоркската фондова борса преди няколко седмици.

Звучи неясно, защо говорим за това?

Тъй като по-рано тази седмица във върховата точка на търговията AMTD Digital достигна по-голяма пазарна капитализация от всички световни финансови гиганти – в един момент нахвърляйки 400 млрд. долара. В края на търговията на 2 август AMTD Digital бе третата най-голяма финансова компания в света след JPMorgan Chase & Co. и Berkshire Hathaway Inc. Нейните акции поскъпнаха с 21 000% спрямо цената на първичното и публично предлагане. Тук е важно да се отбележи, че тя е регистрирала едва 25 млн. долара приходи за фискалната година, приключила през април 2021 г.

Означава ли това, че на пазара има нов финансов гигант?

Не точно. Резкият възход на акциите на компанията вече започна да губи инерция, като между сряда и петък цената на книжата на AMTD Digital падна с 57%.

Какво се крие зад възхода на компанията?

Това е въпрос, на който се опитват да намерят отговор много хора от Хонконг до Ню Йорк. Само малка част от акциите на AMTD Digital са достъпни за търговия, така че те са по-податливи на големи движения, ако някой от инвеститорите купи или продаде акции.

Една от теориите е, че някой може да го е търгувал акции на компанията погрешка. Борсовият код на компанията е  HKD, също е същото съкращението като това за хонконгския долар. Това няма да е първият път, когато се случва подобно нещо: акциите на производителят на компоненти за мобилни телефони Zoom Technologies Inc. през 2019 г. скочиха със 70 000% за около месец без ясна причина, което породи спекулации, че хората го бъркат със софтуерната компания Zoom Video Communications Inc.

Скокът, разбира се, също напомня за покупките на инвеститорите на дребно в началото на миналата година, които доведоха до рязък скок на акциите на компании като GameStop и AMC.

Аха, мийм акции!

Изглежда, че случаят не такъв. Някои потребители на Reddit и Twitter изглеждаха объркани от печалбите в AMTD Digital, отхвърляйки твърденията, че зад възхода на акциите на компанията стоят потребителите от форума WallStreetBets. Въпреки това, някои търговци на дребно несъмнено са се възползвали от ралито. AMTD Idea Group, друга компания, която е част от сложната корпоративна структура на AMTD, оглави списъка на Fidelity с най-купуваните акции във вторник.

Кой стои зад компанията?

AMTD Digital има сложна структура на собственост, която в крайна сметка води до едно ключово име: Калвин Чой - бивш банкер на UBS Group AG, който в момента се бори срещу забрана за работа в индустрията в Хонконг за това, че не е разкрил конфликт на интереси. Той се присъединява към AMTD Group Co. през 2016 г. като председател и главен изпълнителен директор.

AMTD Group е компанията майка на AMTD Digital, а Чой е едноличен собственик на инвестиционна фирма, която контролира 32,5% от AMTD Group. AMTD Group притежава 50,6% от бутиковата инвестиционна банка AMTD Idea, която от своя страна притежава 88,7% от AMTD Digital. С други думи, става въпрос за доста оплетена корпоративна мрежа.

Има ли замесени други големи имена?

Да, включително един от най-успешните инвеститори в света. CK Hutchison Holdings Ltd. на хонконгския милиардер Ли Кашинг подкрепи AMTD Group, когато беше създадена през 2003 г. В четвъртък неговата група заяви, че продава оставащия си дял в AMTD Group и че не е инвестирана директно в AMTD Digital. Той също така уточни, че няма представител в борда на AMTD Group и не участва в нейните операции.

AMTD Idea също има добре познати поддръжници. Century City International Holdings Ltd., собственост на членовете на фамилията Ло, известна с активите си в сектора на недвижимите имоти в Хонконг, притежава дял от 5,8% във фирмата, а подразделение на Morgan Stanley е инвестирало в нея по време на кръг от финансиране през 2019 г.

Какво следва за AMTD Digital?

Времето ще покаже, но ситуацията може да се развие бързо. Октай Каврак, директор на Leverage Shares, не е оптимист.

„Като се има предвид скоростта на изкачването му, имам чувството, че ще видим рязък срив. Надявам се, че междувременно инвеститорите ще приберат печалби, тъй като неизбежният срив ще върне HKD обратно към относителна безизвестност“, добави той.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ