Може ли юанът да замени долара като водещата световна резервна валута?

Може ли юанът да замени долара като водещата световна резервна валута?

Може ли юанът да замени долара като водещата световна резервна валута?

Икономиката на Китай е изключително успешна според повечето показатели. С брутен вътрешен продукт от 17,7 трлн. долара, азиатския гигант е на второ място в света по икономическа мощ след САЩ. През годините Китай стана известен като „Фабриката на света“, тъй като там се произвеждат огромна част от продуктите, които използва всеки един от нас в ежедневието си.

 Въпреки това китайската валута отговаря само 3% от световната търговия. Сравнете това с пазарния дял от 87% на щатския долар. Въпреки икономическата и политическата си мощ, Китай не доминира глобалния поток от фиатна валута. Пекин обаче се стреми да промени това, пише Вишеш Райсинхани за YahooFinance.

Ето многотрилионния, многодесетилетен план на Китай да замени щатския долар като водеща световна резервна валута.

Какво представляват резервните валути и как получават този статут?

Постигането на статут на резервна валута не е формален процес, а нещо, което прилича повече на конкурс за популярност.

Най-популярната валута за световната и трансграничната търговия се очертава като де факто резервна валута. „Популярността“ на една валута се базира на възприятието за надеждността и устойчивостта на  емитиращата държава. Това е активът или валутата, която повечето централни банки по света предпочитат да държат в резерв, поради което доминиращият актив печели етикета на „резервна валута“.

От 1450 г. насам е имало шест основни периода, доминирани от различни резервни валути. Португалия доминира в световните резерви до 1530 г., когато Испания придобива водеща роля. Валутите, емитирани от Холандия и Франция, са доминирали световната търговия през по-голямата част от 17-ти и 18-ти век. Експанзията на Британската империя прави паундът водеща резервна валута до края на Първата световна война.

Щатският долар измести паунда, след като Америка спечели икономическо превъзходство над Великобритания. От 2008 г. насам повече от 75% от глобалните транзакции са извършени в щатски долари. Процентът на дълга в чуждестранна валута, деноминиран в щатски долари е около 60%. Делът на зелените пари в резервите на световните централни банки е 59%.

Въпреки че хватката на долара върху всички тези пазари и инструменти постепенно намалява през последните години, никоя друга валута не се доближава до тези нива. Китайският юан със сигурност не представлява реална алтернатива в настоящи момент, но геополитическите и макроикономически тенденции подкрепят издигането му до господство.

Планът на Китай

Тази година китайските лидери дадоха да се разбере, че искат да подобрят статута на юана като резервна валута. Икономиката и търговските потоци на Китай са достатъчно големи, за да подкрепят подобен ход. Сега обаче страната трябва да убеди чуждестранните централни банкери да започнат да държат юани в резерв.

През месец юли Народната банка на Китай обяви сътрудничество с пет нации и Банката за международни разплащания, за да постигне тази си цел. Китай, заедно с Индонезия, Малайзия, Хонконг, Сингапур и Чили ще допринесат с по 15 милиарда юана (около 2,2 милиарда долара), към т.нар „Споразумението за ликвидност на ренминби“

Междувременно китайският юан вече се е превърнал де факто в резервна валута в Русия. Руските лидери се обърнаха към Китай на фона на западните санкции след началото на инвазията в Украйна. Сега 17% от чуждестранните резерви на Русия са деноминирани в юани. Юанът е и третата най-търсена валута на Московската борса.

Тъй като тези партньорства стават по-силни, статутът на юана като резервна валута може да бъде допълнително укрепен.

Глобалното въздействие

Икономисти, включително Бари Айхенгрийн от Калифорнийския университет Бъркли и Камил Макер от Френската централна банка, публикуваха доклад, анализиращ потенциала на юана като резервна валута. Изследователите твърдят, че замяната на долара няма да бъде лесна или бърза. Те обаче са намерли доказателства, че резервите в юани постоянно се увеличават в страни, които имат по-тесни търговски отношения с Китай.

Това нарастващо влияние може да превърне юана в алтернатива на щатския долар в един „многополюсен“ свят. С други думи, Китай може да намали влиянието на долара с течение на времето. Авторите на изследването казват, че текущата позиция на юана е подобна на щатския долар през 50-те години на миналия век. Въз основа на този анализ, може да се очаква, че юанът ще постигне паритет с долара след няколко десетилетия.

Ако прогнозите са правилни, дългосрочните инвеститори би било добре да помислят за засилване на позициите си при активи, деноминирани в юани, и китайски акции със значителни печалби в юани.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ