Рязък спад на еврото спрямо долара очакват инвеститори и анализатори

Рязък спад на еврото спрямо долара очакват инвеститори и анализатори

Рязък спад на еврото спрямо долара очакват инвеститори и анализатори

Рязко понижаване на курса на еврото спрямо долара в следващите 6 месеца прогнозират анализатори, инвеститори и търговци в проучване на Bloomberg.

69% от 792 участници в проучването смятат, че единната европейска валута ще падне до 0,9 долара за евро, докато само 16% от анкетираните вярват във възможностите на Европа да се справи с трудностите.

Очакванията, споделени в прогнозите са подкрепени от политическата криза в Италия, където премиерът Марио Драги иска да подаде оставка. Анкетираните се опасяват, че страната може отново да има дългови проблеми.

Една пета от анкетираните смятат, че спредът между 10-годишните италиански и германски облигации трябва да се разшири до над 500 базисни пункта, най-високото ниво от кризата през 2012 г., преди Европейската централна банка да се намеси. На 18 юли премията към германския държавен дълг се повиши до 235 базисни пункта - най-значимото ниво през последния месец, според Reuters.

Оценките са повлияни и от очакванията за рецесия - професионалните инвеститори до голяма степен приемат, че вероятността това да се случи през следващите шест месеца надхвърля 50 процента. Ситуацията поставя ЕЦБ в трудна позиция: регулаторът се готви най-накрая да повиши основната лихва на фона на перспективите за влошаване на енергийната криза, ускоряваща инфлацията.

Повишаването на цените вече вреди на частните потребители и компании – страховете сега се изострят от опасенията за окончателното спиране на доставките на газ от Русия през "Северен поток", пише още Bloomberg. След намаляване на доставките по газопровода с 40% миналия месец, "Газпром" окончателно спря подаването на синьо гориво с официално обяснение, че предстои десетдневна профилактика, която трябва да приключи на 21 юли. В същия ден се очаква ЕЦБ да вземе решение за повишаване на лихвения процент за първи път от доста време насам.

Преди дни обменният курс на еврото обнови 20-годишно дъно спрямо долара, падайки под паритета между двете валути. В ранния следобед днес европейската валута се търгува около границата от $1,01, показвайки растеж.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ