Смесени резултати в ранната борсова сесия в Европа*

Смесени резултати в ранната борсова сесия в Европа*

Смесени резултати в ранната борсова сесия в Европа*

Европейските борсови индекси регистрираха смесени резултати в ранната търговия в сряда, тъй като поредица разочароващи корпоративни отчети и опасенията, свързани с тавана на дълга в САЩ, натежаха на пазарните настроения, пише Ройтерс.

Общоевропейският индекс STOXX 600 отчете спад от 0,29 пункта, или 0,06%, до 464,41 пункта. Немският показател DAX се повиши със 17,01 пункта, или 0,03%, до 15 934,25 пункта. Водещият индекс на Лондонската борса FTSE 100 напредна с 1,89 пункта, или 0,02%, до 7 752,97 пункта. Френският измерител CAC 40 се понижи с 5,5 пункта, или 0,07%, до 7 400,51 пункта.

Цената на книжата на Euronext NV се понижи с 289%, след като борсовият оператор отчете спад в приходите и печалбата за първото тримесечие, докато акциите на London Stock Exchange Group поевтиняха с 4,06% след инвеститорски консорциум, включващ американската компания за частни капиталови инвестиции Blackstone и Thomson Reuters, продаде акции на борсовия оператор на стойност 2,7 млрд. паунда (3,41 милиарда долара).

Акциите на германския кредитор Commerzbank AG, поевтиняха 7,06%, след като прогнозата му за нетен лихвен доход за цялата година не отговори на очакванията на анализаторите.

Настроенията за избягване на риска преобладават на световните пазари, тъй като председателят на Камарата на представителите в американския Конгрес Кевин Маккарти каза пред репортери, че двете страни остават далеч една от друга относно споразумението за повишаване или премахване на тавана на дълга, но добави, че е „възможно да се постигне сделка до края на седмицата“.

Цената на книжата на  UBS се повиши с 0,26%, след като швейцарската банка заяви, че очаква финансов удар от около 17 милиарда долара от придобиването на Credit Suisse. UBS обаче ще отбележи еднократен положителен ефект, произлизащ от т.нар. „отрицателна репутация“, в размер на 34,8 млрд. долара, купувайки Credit Suisse за частица от счетоводната ѝ стойност.

„Въпреки че това е малко по-малко от някои оценки на индустрията, това е тежка цена за поемане цена и отчасти се дължи на липсата на време, за да може да банката завърши надлежната проверка и да оцени мрежата от проблеми в Credit Suisse“, каза Сюзан Стрийтър, старши инвестиционен и пазарен анализ в Hargreaves Lansdown.

Акциите на SAP поскъпнаха с 1,45%, след като германският производител на бизнес софтуер повиши прогнозата си за общи приходи за 2025 г. за продължаващи операции и обяви обратно изкупуване на акции до 5 млрд. евро.

Цената на книжата на Siemens AG се повиши с 2,21%, след като германската инженерна и технологична група повиши насоките си за продажби и печалба за цялата година.

Загуби в САЩ

Борсовите индекси на Уолстрийт регистрираха понижения във вторник, докато инвеститорите анализираха разочароващите насоки от Home Depot и обърнаха внимание на среща между лидерите на Конгреса и президента Джо Байдън относно тавана на дълга на САЩ, предаде Си Ен Би Си.

Промишленият индекс Dow Jones отчете спад от 336,46 пункта, или 1,01%, до 33 012,14 пункта. Широкообхватният показател Standard & Poor’s 500 се понижи с 26,38 пункта, или 0,64%, до 4 109,9 пункта. Индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq се раздели с 22,16 пункта от стойността си, или 0,18%, до 12 343,05 пункта.

Акциите на члена на Dow Home Depot поевтиняха с 2,15%, след като търговецът на дребно представи разочароващи тримесечни приходи и намали прогнозите си за цялата година, тъй като потребителите отложиха големи проекти за подобряване на дома.

В същото време стана ясно, че продажбите на дребно в САЩ са нараснали с 0,4% през месец април спрямо март. Този резултат бе по-слаб от прогнозата на икономистите, анкетирани от Dow Jones, които залагаха на увеличение от 0,8%.,

„Акциите наистина се търгуват в този диапазон от 3800 до 4200 на S&P 500 от средата на ноември и някак сме останали там“, каза Бил Мерц от U.S. Bank Wealth Management. „Мисля, че това отразява несигурността, която инвеститорите изпитват относно това, което се случва на политическия фронт. Как ще реагира икономиката? Ще могат ли потребителите да продължат да харчат през този период и колко дълго може да продължи това?“, добави той.

Инвеститорите очакват с нетърпение напредък по преговорите за тавана на дълга. В понеделник министърът на финансите Джанет Йелън потвърди, че САЩ са изправени пред възможността да изпаднат в неплатежоспособност още на 1 юни, така наречената дата X, ако не бъде постигнато споразумение между Белия дом и Конгреса. Във вторник тя отново предупреди, че таванът трябва да бъде повишен незабавно.

„Неизпълнението на задълженията би разбило основите, върху които е изградена нашата финансова система“, каза Йелън във вторник. „Много е възможно да станем свидетели на срив на редица финансови пазари“, добави тя.

Байдън запази по-оптимистичен поглед върху продължаващите преговори през уикенда, докато председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти каза, че все още съществуват значителни пречки. Досега Байдън твърди, че повишаването на тавана на дълга не подлежи на обсъждане. Маккарти обаче настоява за преговори за сделка, при която повишаването на тавана на дълга ще бъде обвързано с намаляване на разходите.

Разнопосочна търговия в Азия

Основните индекси на водещите фондови борси в Азиатско-тихоокеанския регион регистрираха смесени резултати във вторник на фона на икономическите данни от Япония и Австралия, предаде Си Ен Би Си.

Лидерите на т.нар. Quad също отмениха планирана среща на върха между Съединените щати, Индия, Австралия и Япония в Сидни следващата седмица, тъй като президентът на САЩ Джо Байдън прекъсна пътуването си до Азия, за да се върне в САЩ за преговорите за тавана на дълга.

Акциите в Хонконг отбелязаха рязко разпродажба в последните си часове на търговия, като индексът Hang Seng се раздели с 417,68 пункта от стойността си, или 2,09%, достигайки ниво от 19 560,57 пункта. Цикличните акции на здравеопазването, недвижимите имоти и потребителите доведоха до спадове, показват данните на Refinitiv.

Анализаторите обърнаха внимание и на данните, че цените на новите жилища в Китай са паднали с 0,2% на годишна база през април. В континентален Китай бенчмаркът Shanghai Composite отчете спад от 6,76 пункта, или 0,21%, до 3 284,23 пункта, докато индексът Shenzhen Composite се повиши с 6,57 пункта, или 0,33%, до 2 025,95 пункта.

Водещият индекс на Токийската фондова борса Nikkei 225 се повиши с 250,6 пункта, или 0,84%, до 30 093,59 пункта. На пазара се отразиха данните, че икономиката на Япония е нараснала с 1,6% на годишна база през първото тримесечие на годината. Очакванията бяха за ръст от 0,7%.

В Южна Корея бенчмаркът Kospi напредна с 14,42 пункта, или 0,58%, до 2 494,66 пункта.

Австралийският измерител ASX 200 записа спад от 35,5 пункта, или 0,49%, до 7 199,2 пункта.

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) не намериха единна посока в ранната търговия. Основният индекс SOFIX отчете спад от 0,40 пункта, или 0,06%, до 637,78 пункта. BGBX40 се повиши с 0,05 пункта, или 0,03%, до 144,04 пункта. BGTR30 напредна с 0,05 пункта, или 0,01%, до 733,63 пункта. BGREIT се задържа на ниво от 189,16 пункта.

*Информацията е актуална към 13:10 часа

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ