Украйна е получила $1,34 млрд. по програми за подкрепа чрез Световната банка

Украйна е получила $1,34 млрд. по програми за подкрепа чрез Световната банка

Украйна е получила $1,34 млрд. по програми за подкрепа чрез Световната банка

Украйна е получила 1,34 млрд. долара по проекта на Световната банка "Подкрепа за публичните разходи за осигуряване на устойчиво управление в Украйна, съобщи Министерството на финансите на страната.

Основният обем се пада на заема от 1,086 млрд. долара от Световната банка, получен чрез Доверителния фонд за предоставяне на необходимата кредитна подкрепа на Украйна (Advance Ukraine) под гаранциите на правителството на Япония.

Шестото допълнително финансиране на проекта "Мир" съдържа и компонент на безвъзмездна помощ: 190 млн. долара от Норвегия чрез Доверителния фонд за подкрепа, възстановяване и реформи в Украйна (URTF), 50 млн. долара от правителството на САЩ, 20 млн. долара от правителството на Швейцария.

"Парите ще бъдат използвани за частично компенсиране на разходите на държавния бюджет на Украйна, по-специално на разходите за пенсионни плащания и плащания на служителите на държавната служба за извънредни ситуации", заявиха от Министерството на финансите.

На 19 декември министърът на финансите Серхий Марченко заяви, че от началото на тази година Украйна е успяла да привлече над 39 млрд. долара външно финансиране, в сравнение с 32,1 млрд. долара за цялата 2022 г., а до края на годината тази сума ще достигне около 42,3 млрд. долара.
По-специално, на 20 декември Украйна получи безвъзмездни средства в размер на 150 млн. евро от ЕС, на 21 декември - 1,5 млрд. евро от последния транш от макрофинансовата помощ на ЕС за тази година, безвъзмездни средства в размер на 52,4 млн. долара от Япония по проекта на СБ "Ремонт на жилища за овластяване на хората" и заем в размер на 900 млн. долара от Япония по проекта на СБ "Инвестиране в социалната защита за повишаване на обхвата, устойчивостта и ефективността".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ