В САЩ нещо се счупи, но това вероятно няма да откаже Фед от вдигането на лихвите

В САЩ нещо се счупи, но това вероятно няма да откаже Фед от вдигането на лихвите

В САЩ нещо се счупи, но това вероятно няма да откаже Фед от вдигането на лихвите

Когато Федералният резерв започне да повишава лихвените проценти, той обикновено продължава да го прави, докато нещо не се счупи, или поне това е широкоразпространеното мнение на Уолстрийт.

Така че след като през последните дни станахме свидетели на вторият и третият по-големина фалити в американската банкова история, изглежда имаме налице значителен срив, който да накара централната банка да отстъпи от затягането на паричната политика. Това обаче може да не се случи, пише Хю Сон за Си Ен Би Си.

Дори след фалитите на Silicon Valley Bank и Signature Bank, които принудиха регулаторите да предприемат действия, пазарите все още очакват Фед да продължи с усилията си да охлади инфлацията.

„Това достатъчно ли е, за да се квалифицира като някакъв вид пробив в позицията на Фед? Пазарът като цяло не мисли така“, коментира Куинси Кросби, главен глобален стратег в LPL Financial.

Докато пазарните цени бяха нестабилни в понеделник, очакванията бяха, че Фед ще продължи да затяга паричната политика. Търговците оценяват на 85% вероятността за увеличение на лихвите с 0,25 процентни пункта, когато  Федералната комисия по отворения пазар (FOMC) се срещне на 21-22 март във Вашингтон, сочат данни на CME Group. За кратък период миналата седмица пазарите очакваха повишение от 0,50 процентни пункта, след коментари от председателя на Фед Джеръм Пауъл, показващи, че централната банка е загрижена за скорошните горещи данни за инфлацията.

Обмисляне на промяна на курса

В понеделник Goldman Sachs заяви, че не очаква Фед изобщо да повиши лихвите този месец, въпреки че имаше малко други анализатори на Уолстрийт, споделящи това мнение. Както Bank of America, така и Citigroup заявиха, че очакват Фед да приеме увеличение от четвърт процентен пункт, което вероятно ще бъде последвано от още няколко такива.

От Goldman обаче подчертаха, че въпреки прогнозата Фед да пропусне увеличението през март, банката все още залага повишения с четвърт процентен пункт през май, юни и юли.

„Смятаме, че служителите на Фед вероятно ще дадат приоритет на финансовата стабилност засега, разглеждайки я като непосредствен проблем, а високата инфлация като средносрочен проблем“, посочиха от Goldman в бележка до клиенти.

Кросби каза, че Фед най-малкото вероятно ще обсъди идеята за задържане на увеличението.

Срещата следващата седмица е важна, тъй като FOMC не само ще вземе решение относно лихвите, но и ще актуализира прогнозите си за бъдещето, включително перспективите за икономиката, безработицата и инфлацията в САЩ.

„Несъмнено те обсъждат случилото се. Въпросът е дали може би ще се притесняват, че това подхранва страховете. Преди срещата те трябва да дадат сигнал на пазара дали са решили да направят пауза или да продължат да се борят с инфлацията. Всичко това подлежи на обсъждане“, добави тя.

Управление на комуникацията

Икономистът на Citigroup Андрю Холенхорст каза, че паузата при увеличението на лихвите  - термин, който служителите на Фед обикновено не харесват, би изпратила грешно послание към пазара в този момент.

От известно време Федералният резерв опитва да изглади репутацията си като ефективен борец срещу с инфлацията, след като прекара месеци, описвайки нарастващите цени като „преходен“ ефект от първите дни на пандемията от коронавирус. Пауъл многократно е заявявал, че Фед ще запази настоящия си курс, докато не постигне значителен напредък в намаляването на инфлацията до целта от 2%.

Всъщност Citi очаква, че Федералният резерв продължава да повишава своя референтен лихвен процент до целеви диапазон от 5,5%-5,75% спрямо текущото равнище от 4,5%-4,75%. Това е доста над пазарната оценка за ниво от 4,75%-5%.

„Според нас служителите на Фед едва ли ще обърнат посоката по време на срещата следващата седмица, като прекратят повишаването на лихвените проценти“, каза Холенхорст в бележка до клиенти. „Това ще прикани пазарите и обществеността да възприемат, че решимостта на Фед за борба с инфлацията е налице само до момента, когато има някакви неравности на финансовите пазари или реалната икономика“, добави той.

Bank of America заяви, че остава „нащрек“ за всякакви признаци, че настоящата банкова криза се разраства, което би променило прогнозата на банката.

„Ако Фед успее да се справи със скорошната нестабилност на пазара и да загради традиционния банков сектор, тогава централната банка трябва да може да продължи постепенното си темпо на повишаване на лихвените проценти, докато паричната политика стане достатъчно рестриктивна“, каза в бележка до клиенти Майкъл Гапен, главен икономист на BofA в САЩ . „Нашата перспектива за паричната политика винаги зависи от данните. В момента зависи и от напрежението на финансовите пазари“, добави той.

Пауъл също подчерта важността на използването на данни за определяне на посоката, в която той иска да насочва политиката.

Федералният резерв ще получи нов поглед върху показателите за инфлацията тази седмица, когато Министерството на труда публикува индекса на потребителските цени за февруари във вторник и съпоставимата цена на производител в сряда. Проучване на Фед в Ню Йорк, публикувано в понеделник, показа, че едногодишните инфлационни очаквания са се сринали през месеца.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ