Фотосюжет: Скритите букви

Внушителен 3D мапинг, част от проекта „Скритите букви“ на фондация „Прочети София“, ще бъде прожектиран на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ на 23 май от 21:30 до 00:00 ч по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В основата на проекта е инсталацията от пейките-букви, които тази година от 20 май гостуват в Прага.

Създаден от Полина Герасимова (Poliforma), визуалният разказ е посветен на езика като дом, на нюансите на общуването, на идентичността и разбирането на другите. Основни герои са онези уникални букви, чиито графичен образ отразява специфичните звуци, от които е съставен езикът ни. Поезията за 3D мапинга е написана от Стефан Икога, а музиката е на Kan Wakan.

Проектът „Скритите букви“ започва през 2018, когато в София бяха разположени 14 пейки във формата на онези букви от азбуката (Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я), които нямат графичен аналог в латинската и гръцката азбуки. Тогава те обособиха малки литературни кътчета, скрити и тихи места за четене. Към всяка пейка имаше и стихотворение на съвременен български поет, написано специално за проекта: Анна Лазарова, Галина Николова, Георги Господинов, Иван Ланджев, Красимира Джисова, Марин Бодаков, Мария Калинова, Мирела Иванова, Надежда Радулова, Никола Петров, Петър Чухов, Силвия Чолева, Стефан Иванов и Цочо Бояджиев.

От 2019 г. градската инсталация от пейки-букви пътешества под името „Българските букви“. До момента проектът е представян в Париж, Рабат, Берлин, Пловдив, Будапеща, Брюксел, Единбург, Мюнстер, Нотулн, Гент, Брезник и Сеул. Тази година, по инициатива на Българския културен институт в Прага от 20 май до 7 юли 2024 пейките-букви гостуват в чешката столица.

В идейната основа на „Скритите букви“ е заложено свързването на поезията, града и типографията и извеждането на съвременната българска поезия и литература на ежедневните пътища на хората. В същата логика бе създаден и мапингът през 2021 г. Той бе част от серията разнообразни активности, свързани със „Скритите букви“. Графично мапингът се вписва в идентичността на проекта, разработена от Костадин Кокаланов от Sudio Frank, която съчетава шрифта „Комета“ на Кирил Златков, градските фотографии на Денислав Лилков, ръкописния почерк  и играе с тримерната трансформация на буквите в пейки.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ