Автомобили

BMW отчете 50% ръст на печалбата въпреки недостига на чипове

BMW отчете 50% ръст на печалбата въпреки недостига на чипове

Печалбите на BMW за третото тримесечие надминаха очакванията на анализаторите, след като по-високите цени на автомобилите помогнаха на компанията да се справи с ограниченото производство заради недостига на чипове, предаде Блумбърг.

Автомобилната група отчете 50% ръст на печалбата преди данъчно облагане до 2,9 млрд. евро. Средната прогноза на анализаторите бе за печалба от 2,5 млрд. евро.  От компанията отбелязаха, че проблемите с доставките на полупроводници, които засягат цялата автомобилна индустрия, ще продължат и след края на тази година. 

Силните резултати на компанията се дължат в голяма степен на фокуса и върху по-скъпите модели, включително X7 SUV, който се продава за около 75 хил. долара 

„Бизнесът през текущата фискална година се облагодетелства значително от стабилната пазарна ситуация и продължаващото високо търсене“, коментира главният финансов директор на BMW Николас Петер.

Компанията се справи със проблемите с доставките на чипове по-добре от редица свои конкуренти, като още през септември тя повиши прогнозата си за печална, когато другите фирми от сектора масово понижаваха своите насоки.

Доставките на BMW през третото тримесечие са спаднали до малко под 600 хил. автомобила, което е с 12% по-малко в сравнение със същия период на предходната година.  За сравнение, продажбите на Mercedes-Benz са се свили с 30% за същия период. Доставките на плъгин хибриди и изцяло електрически модели на BMW са се удвоили до 231 575 за първите девет месеца на годината, като продажбите на само на ток са достигнали 59 688..

След като достъпът до полупроводници се влоши през третото тримесечие, компаниите започват да виждат светлина в края на тунела, като миналата седмица Volkswagen и Stellantis, двата най-големи производители на автомобили в Европа, заявиха, че недостигът вече трябва да започне да отшумява.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ