„Дизелгейт” е имал поне един полезен ефект

„Дизелгейт” е имал поне един полезен ефект

„Дизелгейт” е имал поне един полезен ефект

Законодателството на ЕС за отработените газове от превозните средства се е подобрило след скандала "дизелгейт", но все още има предизвикателства, се посочва в оценка на Европейската сметна палата (ЕСП), представена днес.

Отчитат се подобренията в мерките за надзор на пазара, както и възможността производителите да открият нови начини за заобикаляне на изискванията при нововъведените системи за изпитания. Според ЕСП изпитанията, извършвани от независими страни, могат да бъдат ограничени заради високите разходи, с които са свързани.

През 2015 г. несъответствията между измерванията на вредните газове в лабораторни условия и проверките в действителни условия привлякоха силно обществено внимание заради т.нар. скандал "дизелгейт". Тогава стана ясно, че някои автомобилни производители са използвали устройства за промяна на данните, за да отчетат значително по-малко вредни отработени газове при официалните изпитания, в сравнение с истинските равнища на пътя.

Скандалът накара ЕС да ускори вече започналите законодателни инициативи и да предприеме нови действия. Европейският парламент проучи измерването на отделяните от автомобилите газове, а Европейската комисия представи предложения за подобряване на събирането на данни от изпитанията, свързани с работата на автомобилните двигатели.

Бяха въведени много промени и ЕК вече може да проверява работата на националните власти по одобряване на вида, да подлага на изпитания превозните средства, да прекратява временно или да отнема сертификати за одобрение на вида и да налага наказания. Изпитанията на превозните средства в движение сега са задължителни

в държавите от ЕС и могат да се извършват също и от заинтересовани трети страни.

Въведени са нови тестове, с които да се преодолее голямата разлика между равнищата на въглероден двуокис, измерени в лабораторни условия, и отчитаните в истински условия, както и за измерване на равнищата на азотни окиси. Тъй като много от новите правила все още не се прилагат изцяло, рано е да се прави оценка дали проблемите са решени, заключава палатата.

Новите изпитания за измерване на количеството азотни окиси са довели до значително намаляване на тези вещества при работата на нови дизелови автомобили. Ще отнеме известно време, преди да се забележат подобрения, защото ефективността на мерките за надзор на пазара ще зависи от прилагането им от държавите в ЕС, се посочва в документа. Въпреки че законодателството предвижда засилено наблюдение на несъответствието между измерените стойности на азотни окиси в лабораторна и в действителна среда, автомобилостроителите могат да открият нови начини за приспособяване на измерените при изпитанията количества газове спрямо изискванията, отчита палатата.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ