Nissan ще започне да предлага само електрически автомобили в Европа преди края на десетилетието

Nissan ще започне да предлага само електрически автомобили в Европа преди края на десетилетието

Nissan ще започне да предлага само електрически автомобили в Европа преди края на десетилетието

Японският гигант Nissan ще ускори плановете за електрификация, като се ангажира всички превозни средства, продавани в Европа, да бъдат електрически до 2030 г., предаде Би Би Си.

Новината идва, въпреки че Обединеното кралство отложи влизането в сила на забраната си за продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили от 2030 на 2035 г.

На този фон обществото на производителите и търговците на автомобили (SMMT) изрази опасения, че отлагането на забраната ще накара потребителите да забавят преминаването към електрически превозни средства.

Nissan също така ще представи нова технология за батерии до края на десетилетието, която според компанията ще намали както времето за зареждане, така и цената на електрическите превозни средства (EV).

„Nissan ще премине към изцяло електрически коли до 2030 г. в Европа. Вярваме, че това е правилното нещо за нашия бизнес, нашите клиенти и за планетата“, каза главният изпълнителен директор на Nissan Макото Учида.

В интервю за Би Би Си Учида каза, че компанията се стреми да намали цената на електрическите превозни средства за клиентите, така че те да не са по-скъпи от бензиновите и дизеловите коли.

„Може да отнеме известно време, но гледаме към следващите няколко години“, каза той.

На въпрос дали ще бъде постигнат ценови паритет до 2030 година, той отговори: „Това е нещото, към което се стремим“.

Nissan е единствената автомобилна компания, която разполага със собствени мощности за производство на батерии в Обединеното кралство.

Миналата година компанията обяви планове да инвестира 1 млрд. в разширяване на съоръжението, което се намира до автомобилния завод в Съндърланд. Правителството предостави 100 млн. паунда за проекта.

Това дава предимство на Nissan пред други производители на автомобили, които внасят по-голямата част от батериите си от Китай.

Правилата за търговия след Брекзит, които трябва да влязат в сила през януари следващата година, изискват превозните средства, произведени в Обединеното кралство или ЕС, да доставят 45% от компонентите си по стойност от Обединеното кралство или ЕС, за да се избегне 10% мито, когато се изнасят и в двете посоки.

Тъй като батериите са най-скъпата част от електрическо превозно средство, някои производители както в Обединеното кралство, така и в ЕС, заявиха, че няма да могат да достигнат този праг и призоваха изискването да бъде отложено, докато заводите не станат готови и започнат да доставят батерии.

Бизнес секретарят Кеми Баденок наскоро каза пред Би Би Си, че правителството вярва, че може да бъде осигурено отлагане.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ