Автомобили

Tesla отчете 24% спад на печалбата през първото тримесечие

Tesla отчете 24% спад на печалбата през първото тримесечие

Tesla отчете 24% спад на печалбата през първото тримесечие

Акциите на производителя на електрически превозни средства Tesla поевтиняха с 6,06% в следборсовата търговия, след като компанията отчете по-ниска печалба за първото тримесечие, предаде Си Ен Би Си.

Нетната печалба на компанията за първото тримесечие възлиза на 2,51 млрд. долара, което е спад от 24% спрямо същия период на миналата година.

Tesla уточни в групата на акционерите, че „недостатъчното използване на нови фабрики“ подбива маржовете, заедно с по-високите разходи за суровини, стоки и логистика, както и по-ниските приходи от екологични кредити, като всичко това допринася за спада в печалбите в сравнение миналата година.

Приходите от продажба на автомобили - основният сегмент на Tesla, достигнаха 19,96 милиарда долара през тримесечието, което е с 18% повече от миналата година. Общите приходи са се увеличили с 24% до 23,33 млрд. долара. Приходите от продажбата на въглеродни кредити през първите три месеца на 2023 г. възлизат на 521 млн. долара, което е спад в сравнение с регистрираните 679 млн. долара през първото тримесечие на миналата година.

Коментирайки финансовите резултати за първото тримесечие главният изпълнителен директор Илон Мъск подчерта „несигурната“ макроикономическа среда, която може да повлияе на плановете на хората за купуване на автомобили. По време на сесия с въпроси и отговори с анализатори Мъск каза, че очаква 12 месеца на „бурно време“ в икономиката. Той предупреди, че „Всеки път, когато Федералният резерв повишава лихвените проценти, това е еквивалентно на увеличение на цената на автомоила“. Той също така каза, че когато има несигурност в икономиката, хората обикновено ще отложат „големи нови капиталови покупки като нова кола“.

Когато компанията започна да обсъжда амбициите си за технологията за самостоятелно управление на автомобили през 2016 г., Мъск каза, че Tesla ще проведе пътуване без свободни ръце в САЩ до края на 2017 г. Компанията обаче все още е далеч от завършването на тази мисия.

Приходите на Tesla Energy скочиха до 1,53 милиарда долара, което е ръст от 148% в сравнение със същия период на миналата година. Внедряването на системите за съхранение на енергия на Tesla се е увеличило s 360%, каза компанията. Тези базирани на литиево-йонни батерии системи за съхранение на енергия, произведени от Tesla, включват домашната резервна батерия, наречена Powerwall, и системата Megapack, която позволява на комуналните услуги да съхраняват и използват повече енергия, генерирана от възобновяеми, но периодични източници като слънчева енергия и вятър.

Представянето на отчета Tesla за първото тримесечие беше предавано на живо чрез Twitter - първото за производителя на електрически превозни средства. Главният изпълнителен директор Илон Мъск продаде своите активи на Tesla на стойност милиарди долари през 2022 г., за да финансира придобиването на социалната мрежа за 44 млрд. долара, където сега е и главен изпълнителен директор.

Компанията намали цените на своите превозни средства в края на миналата година и през първото тримесечие на 2023 г., включително допълнителни намаления във вторник вечерта. В същото време Tesla чертае амбициозни планове за разширяване и увеличаване на капиталовите разходи.

В момента Tesla продава четири модела EV, които се произвеждат в два завода в САЩ, един в Шанхай и един близо до Берлин.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред