Tesla плаши със съд свой критик за разобличаваща рекламна кампания

Tesla плаши със съд свой критик за разобличаваща рекламна кампания

Tesla плаши със съд свой критик за разобличаваща рекламна кампания

Американският автомобилостроител Tesla заплаши със съд Дан О'Дауд, главен изпълнителен директор на Green Hills Software и The Dawn Project, след като той създаде и плати за национална телевизионна рекламна кампания, показваща как превозно средство на Tesla блъска манекен с размерите на дете на затворена тестова писта, пише Си Ен Би Си.

В рекламата се казва, че превозното средство е използвало усъвършенстваната система за подпомагане на водача на автомобилния производител, наречена „Пълно самоуправление“ (Full Self-Driving).

В писмо за прекратяване и отказ Tesla каза, че тази провокативна реклама представлява „дезинформация за Tesla“ и че „предполагаемите тестове“ в рекламата „злоупотребяват и представят погрешно възможностите на технологията на Tesla“, както и че „тестването на О‘дауд е сериозно подвеждащо и вероятно измамно.“

Според публикация на О'Дауд в Twitter кампанията Dawn Project е стартирала на 9 август,

„Сто хиляди шофьори на Tesla вече използват системата за напълно самостоятелно управление  по обществени пътища. Аз съм Дан О’Дауд. Аз съм инженер по безопасност. Full Self-Driving на Tesla е най-лошият комерсиален софтуер, който някога съм виждал – кажете на Конгреса да сложи край на това“, коментира О’Дауд във видеото.

Говорител на О‘Дауд каза пред Си Ен Би Си, че той е похарчил „седемцифрени суми“ и видеото е „излъчвано по стотици телевизионни станции, достигайки до над 60% от домакинствата в Америка“.

О’Дауд, който е главен изпълнителен директор както на Green Hills Software, така и на The Dawn Project, каза пред медията, че Dawn Project представлява образователен бизнес за техническа безопасност и сигурност. Неговият основен бизнес, Green Hills Software, произвежда продукти, които се използват от преките конкуренти на Tesla, включително Ford и Toyota.

 „Забелязахме, че вие лично и The Dawn Project пренебрегвате търговските интереси на Tesla и разпространявате клеветническа информация сред обществеността относно възможностите на Tesla Full Self Driving ( FSD) (бета) технология“, се казва в писмото на Tesla за прекратяване и отказ.

След това Tesla поиска The Dawn Project да премахне видеоклиповете „Test Track“, да издаде публично оттегляне, да разкрие финансирането на тестовете и видеото, създадени от Dawn Project, и да каже дали някои регулаторни агенции са одобрили методологията на The Dawn Project или резултатите от тестовете на компанията.

„Вашингтон пост“ първи съобщи за писмото за прекратяване и отказ, което също беше получено от Си Ен Би Си.

Видеата на Dawn Project бяха широко критикувани. Критиците на Tesla казаха, че видеоклиповете не са успели да идентифицират сериозни проблеми с безопасността на системите за подпомагане на водача, докато поддръжниците на Tesla коментира, че тестовият водач изглежда злоупотребява със системата, за да се увери, че ще се сблъска с манекена с детски размери.

След началото на телевизионната какмпания някои фенове и акционери на Tesla разработиха свои собствени тестове за безопасност на FSD Beta, за да докажат, че автомобилите, разчитащи на тази система, няма да блъснат деца. Те ангажираха собствените си деца за тези демонстрации и публикуваха видеоклипове в YouTube, като палтформата по-късно установи, че видеоклиповете противоречат на нейните правила за „вредно съдържание“, и ги премахна.

„Ранната бета версия има добре известни проблеми. Причината да го пуснем за ограничен брой автомобили е да открием неизвестните проблеми“, коментира главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск в Twitter.

В четвъртък Мъск написа в Twitter, че О’Дауд е „напълно луд“.

„Не ме интересува как ме нарича. Кога той ще признае и поправи грешките, които са в системата им? Тези проблеми са доказани. Това, което трябва да направи сега, е да деактивира FSD“, каза О’Дауд каза в разговор със Си Ен Би Си.

Tesla продава своите системи за подпомагане на водача в САЩ на нива.

Autopilot е стандартното предложение, доставяно във всички нови превозни средства на Tesla. Tesla продава премиум опция, наречена Full Self-Driving (или FSD) за $12 000 или $199 на месец. Цената за FSD се очаква да се увеличи до $15 000 през септември.

Автомобилният производител позволява на някои шофьори достъп до програма, наречена Full Self-Driving Beta, ако постигнат висок резултат на тест на компанията. Нито една от тези системи не прави автомобилите на Tesla автономни или безопасни за използване без водач зад волана. Ръководствата на собственика, давани от Tesla, предупреждават шофьорите, че системите не правят автомобилите им самоуправляващи се.

Калифорнийски департамент за моторни превозни средства твърди, че Tesla прави измамна реклама, що се отнася до нейните системи за подпомагане на водача.

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САщ (NHTSA) провежда множество разследвания, оценяващи безопасността на системите за подпомагане на водача на Tesla от Autopilot до FSD и FSD Beta.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ