Tesla ще представи свое роботакси през август

Tesla ще представи свое роботакси през август

Tesla ще представи свое роботакси през август

Tesla ще представи свое роботакси на 8 август, съобщи главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск в публикация в социалната мрежа X, предаде Си Ен Би Си.

Мъск говори за проекта за роботакси от години, като той може да се превърне в нов основен бизнес за автомобилния производител в момент, когато инвеститорите стават по-предпазливи относно бъдещите перспективи на компанията на фона на забавяне на продажбите.

Акциите на Tesla поскъпнаха след обявяването на новината.

Мъск сподели датата на представяне в петък, след като Ройтерс съобщи, че плановете за производство дългоочаквания евтин модел на Tesla са били отменени. Мъск обвини агенцията в „лъжа“.

През 2015 г. Илон Мъск каза на акционерите, че колите на Tesla ще постигнат „пълна автономност“ в рамките на три години. През 2016 г. той заяви, че Tesla ще може да изпрати една от колите си на самостоятелно пътешествие без човешка намеса до края на следващата година.

Tesla все още не е предоставила роботикси, автономно превозно средство или технология, която може да превърне нейните автомобили в автоматизирани превозни средства от „ниво 3“. Въпреки това Tesla предлага системи за подпомагане на водача (ADAS), включително стандартна опция за автопилот или премиум опция за пълно самостоятелно управление „FSD“, последната от които струва $199 на месец за абонати в САЩ или $12 000 при еднократна покупка.

Въпреки името си, премиум опцията на Tesla изисква човешки водач на волана, готов да управлява или спира по всяко време.

Подразделението за автономни превозни средства на Alphabet - Waymo управлява комерсиални услуги за превоз без водачи във Финикс, Сан Франциско и Лос Анджелис и се разраства в домашната база на Tesla в Остин, Тексас. Waymo също така наскоро сключи многогодишно партньорство с Uber и ще използва своя роботикси за доставка на храна за Uber Eats в Аризона. В Китай автономното звено на Didi работи с търговска цел на пазари, включително в град Гуанджоу. Компании като Wayve в Обединеното кралство и Zoox в САЩ, продължават да тестват своите роботикси.

В петък Apple затвори своето подразделение за автономен автомобил и съкрати около 600 служители, които бяха свързани с проекта. Услугата Cruise на GM преди това предлагаше услуги за самоуправляващи се автомобили в Сан Франциско, преди да бъде закрита заради регулаторен натиск след инцидент.

Що се отнася до Tesla датите на представяне на продукт не са по никакъв начин показателни за пускането му на пазара. Tesla представи своя напълно електрически тежкотоварен камион Semi, през 2017 г. и започна доставки едва през декември 2022 г. До ден днешен тя все още произвежда и продава много малко камиони.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ