Виетнамски производител на електромобили ще строи фабрика в САЩ

Виетнамски производител на електромобили ще строи фабрика в САЩ

Виетнамският автомобилен производител VinFast обяви, че ще започне строителството на фабрика за електрически превозни средства на стойност 4 милиарда долара в Северна Каролина следващата седмица като част от усилията си за разширяване на пазара на Съединените щати, предава Ройтерс.

Подразделението на най-големия виетнамски конгломерат Vingroup, което започна работа през 2019 г., обяви планове за фабриката в САЩ миналата година. Стремежът е да започне производство през 2025 г., година по-късно от първоначалния план.

"Когато започне работа, фабриката ще бъде основният доставчик на VinFast на електрически превозни средства за северноамериканския пазар", каза Туи Ле, ръководител на VinFast Auto.

Първата фаза на проекта включва инвестиция от 2 милиарда долара във фабрика, способна да произвежда 150 000 автомобила годишно.

VinFast е един от няколкото стартъпи за електромобили, които се борят да запазят позициите си, тъй като пазарните лидери Tesla и китайският BYD участват в ценова война в момент, когато растежът на търсенето изглежда се забавя на основните пазари.

Производителят на електромобили, който започна да доставя автомобили в Калифорния през март, по-рано получи обещания за финансиране от 2,5 милиарда долара от своя основател и компанията-майка, за да подхрани експанзията си в чужбина.

Vinfast беше подала заявление за първично публично предлагане в САЩ с надеждата да набере средства за своя завод в Северна Каролина, но през май обяви, че вместо това ще стане публична чрез сливане с компанията за придобиване със специална цел (SPAC) Black Spade Acquisition Co.

Виетнамският автомобилен производител очаква да продаде до 50 000 електрически превозни средства през тази година, което е почти седемкратно увеличение спрямо 2022 г., и да излезе на рентабилност веднага след края на 2024 г., обясни основателят на компанията. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ