Автомобили

Volkswagen иска да построи нов завод за електрически коли в Германия

Volkswagen иска да построи нов завод за електрически коли в Германия

Автомобилният производител на Volkswagen планира да построи нов завод за производство на електрически превозни средства в близост до централата си във Волфсбург (федерална провинция Долна Саксония). Там компанията възнамерява да пусне нов флагмански модел с кодово име Trinity, съобщава ДПА, цитирана от ТАСС.

Проектът се счита за един от ключовите в инвестиционната стратегия на компанията за следващите пет години. Изграждането на ново предприятие, както се отбелязва в корпоративните среди, може да струва на концерна поне няколкостотин милиона евро. В момента автомобилният производител търси подходящо място в околностите на Волфсбург за строителството на нов завод. Окончателното решение за това, според ДПА, трябва да бъде взето от Надзорния съвет на Volkswagen следващия месец.

Пускането на Trinity има за цел да запълни технологичната пропаст на германския автомобилен производител с американската компания Tesla и да предизвика традиционните конкуренти със силно автоматизирани функции за шофиране. Очаква се Trinity да заработи напълно през 2026 г. 

"Чувстваме, че конкурентният натиск се увеличава и имаме нужда от ясен отговор на това. Трябва да направим Волфсбург подходящ за бъдещето точно сега. Имаме екип от марката Volkswagen, който може да направи това", каза изпълнителният директор на Volkswagen Ралф Брандщатер.

По-рано германският автомобилен производител Volkswagen обяви, че планира да спре производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене (ICE) в Европа до 2035 г. Освен това до 2030 г. в Европа компанията възнамерява да увеличи дела на електрическите превозни средства в общите продажби до 70%. През март Volkswagen обяви, че планира да създаде мрежа от шест фабрики за акумулатори за електрически превозни средства в Европа до 2030 г. Очаква се предприятията да произвеждат батерии с обща мощност от 240 GWh годишно. Първите две централи ще работят в Скелефтеа (Швеция) и Залцгитер (Германия), използвайки възобновяеми енергийни източници. Производството в завода в Швеция трябва да започне през 2023 г., а в Германия през 2025 г. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ