Български гвардейци поведоха марша на националния празник на Франция

Български гвардейци поведоха марша на националния празник на Франция

Български гвардейци поведоха марша на националния празник на Франция

Представително военно формирование от Националната гвардейска част с българския флаг поведе пешия марш по "Шан-з-Елизе" в Париж днес по време на честванията на националния празник на Франция.

Българските военни гостуват в Париж заедно с началника на отбраната на България адмирал Емил Ефтимов по покана на началника на Щаба на отбраната на Въоръжените сили на Франция генерал Тиери Бюркар. Те маршируваха от Триумфалната арка до площад "Конкорд", където бяха поздравени с ръкопляскане от президента Еманюел Макрон, министър-председателката Елизабет Борн и други официални лица.

Тази година специална покана за участие в честванията е отправена към нашата страна, както и към Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Чешка република, Румъния и Словакия. Зад българските армейци вървят и други военни от страни от ЕС и НАТО.

Тазгодишното мото на парада е "Сподели пламъка", което зове за единство на фона на световните кризи.

Френският национален празник - Денят на Бастилията, честван на 14 юли, символизира края на абсолютната монархия и е емблема на националното единство, като се отбелязва всяка година от 1880 г. насам. В проявите по повод националния празник участват общо около 6400 военнослужещи, от които 5000 преминават в марш. Участие взема и многобройна техника, сред която: 66 самолета, 25 хеликоптера, 119 транспортни средства и бойни машини, 62 мотоциклета, съобщават от Министерството на отбраната на България.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ