BBVA обявява обратно изкупуване на дивиденти и акции

BBVA обявява обратно изкупуване на дивиденти и акции

BBVA приключи 2020 г. с печалба от 1,3 млрд. евро, което представлява спад от 62,9% в сравнение с предходната година. Компанията обяви разпределението на дивидентите, начислени на 2020 г. и планира да се върне към предишната си политика на изплащане предвидимо през септември 2021 г., когато ограниченията на Европейската централна банка бъдат премахнати. Това също ще засили възнаграждението на акционерите чрез обратно изкупуване на 10% от капитала, след като продажбата на американския бизнес приключи, пише cincodias.elpais.com

Групата, председателствана от Карлос Торес, направи отрицателна корекция от 2 млрд. евро за САЩ през първото тримесечие поради лошите икономически перспективи, произтичащи от коронавируса. Освен това тя е получила печалба от 304 милиона евро от продажбата на застрахователния бизнес в Испания на Allianz. Без корекцията в САЩ и продажбата на Allianz резултатът ще падне с 36,1% до 3 млрд. евро, посочва предприятието.

Само през четвъртото тримесечие групата е отчела печалба от 1,3 млрд. евро в сравнение със загубите от 155 милиона през последното тримесечие на 2019 година. 

BBVA обяви набор от мерки за възнаграждение на акционерите чрез дивиденти и обратно изкупуване на акции. Предприятието съобщи за разпределението на паричен дивидент в размер на 0,059 евро бруто на акция, приспаднат към печалбата на групата през 2020 г., при условие че получи съответните разрешения, както е препоръчано от ЕЦБ. Освен това, тя показа намерението си през 2021 г. да се върне към своята политика за възнаграждения на акционерите, състояща се в ежегодно разпределение между 35% и 40% от печалбата, изцяло в брой, чрез две плащания (очаквано през октомври и април), когато препоръката на ЕЦБ се отмени и няма допълнителни ограничения.

По същия начин е определена и целта за обратно изкупуване на приблизително 10% от обикновените акции след приключването на продажбата на BBVA USA, която се очаква да стане в средата на 2021 г. Всяко решение в това отношение ще изисква одобрение от акционерите, както препоръчват от Европейската централна банка и ще зависи, наред с други фактори, от цената на акциите.

Нетният лихвен доход на предприятието за годината възлиза на 16,8 млрд. евро, което е със 7,3% по-малко. Брутният марж е 22,9 млрд. евро, с 6,1% по-малко, а нетният марж е 12,2 млрд., което е спад от 2,7%. Оперативните разходи са намалели с 2,6% на годишна база. 

Източник: cincodias.elpais.com

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ