Bloomberg: ЕЦБ ще увеличи пандемичната си програма с €500 млрд.

Bloomberg: ЕЦБ ще увеличи пандемичната си програма с €500 млрд.

Bloomberg: ЕЦБ ще увеличи пандемичната си програма с €500 млрд.

Европейската централна банка ще засили спешните покупки на активи през следващата седмица, за да измъкне икономиката от значително по-дълбокия си от първоначално предвидения спад, показва проучване на икономисти от Bloomberg. Трима от четирима респонденти заявяват, че пандемичната програма на ЕЦБ ще бъде увеличена с 500 милиарда евро (550 милиарда долара), с което покупките на активи на банката по време на настоящата криза ще достигнат общо 1,6 трилиона евро.

Увеличението ще засили ключовата роля на ЕЦБ за възстановяването на 19-те икономики от Еврозоната и ще отмени опасенията, че противоречивото решение на германския съд ще ограничи възможностите за действие на политиците. Освен това ще запази капацитет за разходите по заеми, докато европейските правителства работят по подробностите за съвместен фискален план.

Актуализираните икономически прогнози може да потвърдят последната мрачна оценка на председателя на ЕЦБ Кристин Лагард, която заяви, че икономиката ще се свие между 8% и 12% през 2020 г. 

Повечето респонденти очакват програмата да бъде удължена след края на годината, а всички казаха, че централната банка ще реинвестира приходите от падежни активи, за да предотврати затягането на финансовите условия.

От началото на програмата в края на март централните банки са изкупили дълг със среден седмичен курс от 26 милиарда евро за общо 212 милиарда.

„Фактът, че Пандемичната програма за спешни покупки (PEPP) ще бъде изчерпана до октомври, поне със сегашните си темпове, може бързо да доведе до неоправдани спекулации на финансовите пазари“, казва Карстен Бжески, икономист от ING във Франкфурт. 

Времева линия на ЕЦБ

Отговорите подчертават как новият план за изкупуване на облигации се е превърнал в основния инструмент на ЕЦБ за политиката в подкрепа на икономиката. Мнозинството очаква основният лихвен процент - понастоящем отрицателни 0,5% - да бъде задържан най-малко до края на следващата година. Предполага се, че покупките на активи в старата програма на централната банка ще останат с текущите темпове от 20 милиарда евро на месец.

Проучването е проведено преди предложението на Европейската комисия във връзка със спасителния пакет от 750 милиарда евро, който да помогне на борещите се държави да се справят с пандемията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ