ЕЦБ ще наложи квоти за жени-директори в големите банки

ЕЦБ ще наложи квоти за жени-директори в големите банки

ЕЦБ ще наложи квоти за жени-директори в големите банки

Европейската централна банка обяви днес, че ще въведе критерий за разнообразие, който ще задължи големите банки да имат жени в управителните си бордове, предаде Уол Стрийт Джърнал.

По последни данни само 8% от изпълнителните директори на европейските финансови и инвестиционни институции са жени, а присъствието на дамите на различни управленски позиции е около 20%. 

Новият критерий ще се използва  при одобрението на нови членове на управителните и надзорните съвети на банките.

„Когато тези цели не се изпълняват, ще правим препоръки да се отстранят дисбалансите в управлението“, коментира Елизабет Маккол, член на надзорния съвет на ЕЦБ. Тя е една от 11-те жени в надзорния съвет на ЕЦБ, който се състои от 34 души.

Управителният съвет на ЕЦБ има само 2 жени от общо 25 члена, като една от тях е президентът на институцията – Кристин Лагард.

За сравнение у нас 3 от най-големите 5 банки имат жени изпълнителни директори – Теодора Петкова на Уникредит Булбанк, Диана Митева на Банка ДСК и Петя Димитрова на Пощенска банка.

В Германия властите одобриха закон, който налага на големите компании да имат поне 1 жена в мениджмънта си. Във Франция бяха въведени квоти за борда на директорите.

Големите банки в Европа се подготвят за промяната. Дойче банк установи нов лимит от поне 35% от директорските позиции до 2025 г. да са за жени. В момента този дял е 29%.

Испанската Банко Сантандер е единствената голяма европейска банка, която се управлява от жена - Ана Ботин. Тя си постави за цел да отстрани разликата в заплащането между жени и мъже и да увеличи дела на жените в управлението до 30% към 2025 г.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ