Банки

JP Morgan Chase - най-важната банка в света за здравето на финансовата система

JP Morgan Chase - най-важната банка в света за здравето на финансовата система

Американската банка JP Morgan Chase отново бе оценена като най-важната банка за здравето на по-широката финансова система, става ясно от последната година класация на водещите кредитори и глобални регулатори, пише Ройтерс.

Днес Съветът за финансова стабилност (FSB), който е съставен от регулаторите на страните от Г-20, публикува класацията си с 30-те най-системно важни банки в света.

Тези 30 кредитора са разделени в четири групи на база на това колко системни, международни, взаимосвързани и сложни са те. JP Morgan вече е в отделна и по-висока група от най-близките й конкуренти.

Миналата година JP Morgan, която бе определена за най-системната банка в света и през 2019 г., споделяше най-високата група с HSBC и Citigroup, но вече е в група над тях.

В тазгодишната класация BNP Paribas и Goldman Sachs вече се определят за системни банки.

За да бъдат включени в класацията банките трябва да притежават допълнителен капитал и да са подложени на по-интензивен надзор, които да гарантира, че ще се избегне повторение на спасяването на институциите от данъкоплатци, какъвто бе случая с банковата криза от преди повече от десетилетие. На практика кредиторите обикновено притежават капиталови буфери, които са над изискванията на FSB.

Както вече казахме JP Morgan е в най-високата група в тазгодишната класация. Във втората група са BNP Paribas, Citigroup и HSBC.

В третата се нареждат Bank of America, Bank of China, Barclays, China Construction Bank, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Industrial and Commercial Bank of China, Mitsubishi UFJ FG.

В четвъртата група са Agricultural Bank of China, Bank of New York Mellon, Credit Suisse Groupe, BPCE, Groupe Crédit Agricole, ING Bank, Mizuho FG, Morgan Stanley, Royal Bank of Canada, Santander Société Générale, Standard Chartered, State Street Sumitomo Mitsui FG, Toronto Dominion, UBS, UniCredit и Wells Fargo.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ