Нова кредитна линия за стартъпи, малки и средни предприятия договориха ЕИФ и Уникредит Булбанк

Нова кредитна линия за стартъпи, малки и средни предприятия договориха ЕИФ и Уникредит Булбанк

Нова кредитна линия за стартъпи, малки и средни предприятия договориха ЕИФ и Уникредит Булбанк

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и УниКредит Булбанк подписаха гаранционно споразумение за увеличаване на кредитирането на малки и средни предприятия (МСП). В рамките на споразумението УниКредит Булбанк ще предложи на българския бизнес гаранционен инструмент в размер на 210 млн. лева за предоставяне на кредити при преференциални условия и изисквания за кредитно обезпечение. Схемата ще е с продължителност на действие 3 години.

50% от кредитния риск на предоставяните инвестиционни и револвиращи оборотни кредити ще бъде гарантиран по силата на програма COSME.

Гаранционна схема COSME е подходяща за всички малки и средни предприятия, работещи в широк спектър от икономически сектори. Фокус в програмата са и стартъп компании, които са в начален етап на развитие и се нуждаят от финансиране за своята дейност чрез конвертируем заем.

"Гаранционното споразумение ще ни даде възможност за допълнителна подкрепа на българския малък и среден бизнес. Този бизнес сегмент се адаптира по-добре към променящите се пазари, притежава голяма и креативност и гъвкавост и допринася значително за цялостната икономическа среда. Смятаме, че с партньорството ще стимулираме предприемачите да развиват нови проекти не само на местни, но и на други европейски пазари“, коментира Теодора Петкова, председател на УС и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

“Рамковото гаранционно споразумение с УниКредит Булбанк, дългогодишен партньор на ЕИФ, ще подобри условията в приблизително хиляда малки и средни компании, които търсят финансиране на техните бизнес планове. Фокусът на споразумението е върху стартиращите компании. Споразумението ще засили конкурентоспособността на МСП-тата, които са най-важният сегмент от българската икономика, двигател на икономическия растеж и разширяването на работни места и иновации“, каза главният изпълнителен директор на Европейския инвестиционен фонд Пиер Луиджи Джилберт.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ