От автомобили до земетресения: Италианският банков сектор се насочва към застраховките

От автомобили до земетресения: Италианският банков сектор се насочва към застраховките

От автомобили до земетресения: Италианският банков сектор се насочва към застраховките

Застаряващото население и лошото състояние на държавните финанси биха могли да се превърнат в изненадващо предимство за италианските банки, които се обръщат към разрастващия се застрахователен пазар, за да направят по-светли перспективите си, предаде Ройтерс.

Банка Intesa San Paolo оповести високо и ясно намерението си на пазара още през юни миналата година, като сложи на видно място в клоновете си зелено-бели стикери с надпис "Банкова застраховка".

Най-голямата банка в страната за банкиране на дребно е първата, която поде инициативата да привлече италианците към кръстосани продажби. Традиционно жителите на Апенинския полуостров избягват да се застраховат срещу здравни злополуки или за имуществени щети, като разчитат най-вече на богатото и щедро държавно здравеопазване и тесните семейни мрежи.

Тази тенденция се изменя, като се очаква промените в обществото и ограниченията в държавните разходи да засилят търсенето на застраховки за имущество и произшествия - възможност, която италианските банки няма как да пропуснат.

Италианските банки, които се борят със загубите от заемите и отрицателните лихвени проценти, се сблъскват и с проблем с таксите за управление на активи, засегнати от последните неволи на италианската икономика. В същото време технологията излага сектора на външна конкуренция в ключови сфери като плащанията.

Сега банките са открили нов потенциален източник на приходи.

Вноските за общо застраховане са били 1,9 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на Италия през 2017 година спрямо 3,3 процента във Франция и Германия, се посочва в данните на Националната асоциация на застрахователните компании (ANIA).

Като се изключат автомобилите, където застраховането е задължително, вноските са били 0,9 процента от италианския БВП спрямо 2,5 процента в Германия, въпреки че броят на италианците с частна здравна застраховка се е увеличил над два пъти между 2010 и 2016 година, твърди професор Марио Дел Векио от частния икономически университет Бокони в Милано, предаде БТА.

Забелязваме, че някои от клиентите ни държат прекалено много пари за черни дни в текущите си сметки и искаме те да разберат, че биха могли да инвестират част от тях, за да си осигурят защита, заяви директорът на застрахователния отдел в Intesa San Paolo Никола Фиораванти.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ