Проф. Минасян: Идеята за приватизация на ББР е първосигнална реакция

Проф. Минасян: Идеята за приватизация на ББР е първосигнална реакция

Проф. Минасян: Идеята за приватизация на ББР е първосигнална реакция

"Идеята за приватизиране на ББР е форма на първосигнална реакция на хора, които стоят настрани от основната проблематика. Такива банки съществуват в света", заяви по БНР докторът на икономическите науки проф. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания на БАН. Коментарът му е по повод един от обявените от Слави Трифонов приоритети за представения от него проектокабинет ден след изборите, който е именно приватизирането на ББР

По думите му има поне два аргумента, които говорят за продължаването на функционирането на ББР. "На първо място, визията на държавата за кредитна политика се осъществява с държавната ББР. На второ място - съществуването на ББР се свързва с определен тип междудържавни отношения. Директно междудържавно финансиране не е предпочитана версия. Такъв вид помощи минават през такъв тип банки за развитие, за да отидат средствата при точно указани условия за финансиране на конкретен тип дейности", обясни още професорът, който е и доктор на икономическите науки.

Според него проблемът с ББР не е толкава в управлението на банката, колкото в собственика ѝ, който е държавата: "Досега собственикът гледаше на банката като на някакво оборотно място за смяна на хора, които са оценявани като добри за конкретното управление", смята той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ